Home » Griekse eilanden » Sporaden »Skopelos

  • Skopelos
  • Sporaden
  • Chora
Σκόπελος - Skopelos

Het eiland Skopelos ligt in de Ege´sche Zee en is het grootste van de Sporaden-eilanden waar ook Skiathos, Skyros en Alonissos toebehoren. Het eiland heeft een oppervlak van ca. 96 km2. Langs de 67 km lange grillige kustlijn liggen steile kliffen en inhammen met mooie baaien en stranden. Skopelos heeft geen vliegveld en dat willen de bewoners ook zou houden! Aanvlieghaven is het buureilandje Skiathos (JSI) of de stad Volos (VOL) op het vasteland. Van hier gaat men per boot of ferry naar Skopelos (stad) waar op de kade de verhuurders hun kamers aanbevelen of in Loutraki (29 km van de stad). Er zijn verbindingen met de buureilanden Alonissos, Skiathos en Ag. Konstantinos, Thessaloniki en Volos op het vasteland. 

Skopelos is een heuvelachtig eiland (de hoogste top 680 m is Mt. Delphi) eiland met dicht begroeide bossen en talloze wandelmogelijkheden. Skopelos staat bekend om de traditionele bouwstijl en de veelvoud van kerken, kloosters en kapellen van het eiland, in totaal zo'n 350! Een van de oudste kerken Ag. Reginos dateert uit de 12e eeuw en interessant zijn ook de kloosters Moni Metamoforsis (Transfiguratie) Prodromos (het klooster van Johannes de Doper uit 1721 en Evangelistria met een bijzondere Byzantijnse icoon van de Panagia (Maagd Maria).

De hoofdstad is Skopelos stad (ook wel Chora genoemd) en alleen hier liggen al 120 van de eerdergenoemde kerken. Het havenstadje met ongeveer 3000 inwoners heeft een sfeervol en levendig centrum, met promenade, terrassen en smalle winkelstraatjes. Ten zuiden van de stad ligt de Ag. Reghion kerk en bij de stad ligt ook het restant van een Venetiaanse vesting uit de 13e eeuw, Kastro dat gebouwd is op het Peparithos, de oudste woonplaats uit de oudheid. Via de kerktrappen van de Panagitsa tou Pyrgou komt men bij Kastro. In Skopelos liggen een Folkloremuseum en het Centrum voor Fotografie met een permanente tentoonstelling en regelmatig culturele activiteiten.

Palio Klima (Oud Klima) ligt tussen Neo Klima (Elios) en Glossa op 24 km van Skopelos stad. Het is authentiek dorp met traditionele huizen verdeeld in Ano (boven) en Kato (beneden) Klima met prachtig uitzicht op Skiathos en soms zelfs tot Pilion. Na de aardbevingen zijn de meeste bewoners verhuisd naar Neo Klima (Elios) en was het dorp verlaten. Een aantal tientallen jaren geleden is men begonnen met de restauratie en zijn veel huizen weer in oude staat teruggebracht. In Paleo Klima staat een traditionele oven, deze wordt nu niet meer gebruikt maar is wel een van de bezienswaardigheden van het eiland.

Loutrakis een klein havendorpje met enkele hotelletjes en kamers. Er is een klein, smal strandje en een haventje waar de ferry's aanmeren. Er zijn sporen gevonden van Romeinse baden en restanten van de antieke stad Stelinous.

Boven Loutraki ligt het mooie bergdorp Glossa. Het is na Chora de plaats met de meeste inwoners tegen een berghelling op ongeveer 250 m boven de zeespiegel. Het ligt in een dicht bebost gebied vol platanen en heette vroeger dan ook Platanas. Beneden aan de baai ligt het bedrijfje Kayaking Greece waar men terecht kan voor (dag)tochten en kayakhuur.

Panormos is een gezellige en badplaats, vooral druk in juli en augustus. Het heeft een natuurlijk (vissers)haventje en ligt aan een mooie, door pijnbomen omgeven baai met kiezelstrand en faciliteiten, (vis)tavernes en winkeltjes. Panormos ligt ca. 20 km van Skopelos-stad. Er is ook een busverbinding met de hoofdstad.

Stranden op Skopelos

Vanwege het grillige karakter van de kust zijn er op Skopelos veel baaien met kleine stranden. Er zijn zowel stranden met kiezels als met zand. De stranden zijn minder geschikt voor kinderen. De zeebodem loopt over het algemeen vrij snel af. Een aantal mooie strandjes is alleen vanaf het water bereikbaar of via smalle voetp[aadjes zoals de Antrines en Armenopetra. Stafylos is het mooiste strand van het eiland. Het ligt aan de voet van een door rotsen gevormd, natuurlijk amphitheather ongeveer 6 km ten zuiden van de Skopelos-stad. Het is hier meestal nogal druk. Een eindje verder naar het oosten ligt het strand van Velanio. Een deel van dit strand wordt gebruikt door naturisten. Limnonari is een mooi door naaldbomen omzoomd strand ca. 9 km zuidelijk van Skopelos-stad en dankt zijn naam aan de kalme, effen zee met schitterende kleurschakeringen. Het grootste en volgens velen het mooiste strand van Skopelos is Milia, een 1,5 km lang kiezelstrand aan de voet van met naaldbomen begroeide heuvels. Mark is een klein keienstrand op 4 km van Glossa. ook hier groeien de naaldbomen totaan het water. Chovolo is een mooi strand dat te voet vanuit Elios bereikbaar is.

Specialiteiten van Skopelos

Skopelos heeft goede olijfolie en staat bekend om de lekkere pruimen, goede wijn (rosÚ) en verschillende soorten kwaliteitshoning, . Glyko tou kotaliou (een soort vruchten compote) Chamalia en noga. Bijzondere hoofdgerechten zijn "vlees met kweeperen" en "stoofpot van zeebaars".

Niet missen op Skopelos

Het kerkje "Agios Ioannis sto Kastri" uit de film Mamma Mia. Het Kastani strand bij Elios vormde het decor voor de Mamma Mia Film. Het steigertje en de bar uit de film zijn er niet meer, er is wel een andere bar en het strand is nog net zo mooi en daarom populair!

De antieke graven van Sentoukia op de Karyaberg even verder dan het Ag. Efstathiouklooster

Vakantie op Skopelos

Er zijn verschillende mogelijkheden voor pakketreizen naar Skopelos en ook is het eenvoudig een reis naar eigen wens samen te stellen, een combinatie te maken met een  of meerdere andere eilanden en zelf het aantal nachten te bepalen.

Combinatievakanties Skopelos

Skopelos, daar moet je geweest zijn!