Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Rhodos

  • Rhodos
  • Rhodos
  • Lindos

Rhodos - ΡΟΔΟΣ

Rhodos is het belangrijkste eiland van de Dodekanese eilanden ("twaalf eilanden") in de oostelijke Egesche Zee op enkele zeemijlen afstand van Turkije. Het eiland heeft een oppervlak van ca. 1400 km2. Van de totale bevolking woont ongeveer de helft in de hoofdstad Rhodos-stad. Het eiland is bergachtig voor een groot deel bebost met weelderige groene dalen met kleine dorpjes. Hoogste punt is de top van berg Attaviros op 1215 m. Tot aan de komst van het toerisme, was de landbouw de belangrijkste bron van inkomsten. De combinatie van gunstig klimaat en geschikte grondsoort levert een uitstekende kwaliteit fruit en groenten. Van de druiven worden kwalitatief goede wijn gemaakt. Hier komt ook C.A.I.R. een Griekse "champagne" vandaan die kwalitatief niet onderdoet voor Franse soortgenoten. Sinds 1947 horen Rhodos en de overige eilanden van de Dodekanese bij Griekenland.

Rhodos is n van de drukst bezochte Griekse eilanden met een afwisselend landschap, ruim 220 km kustlijn met mooie stranden, een rijke historie met veel monumenten en daarnaast een  bruisend uitgaans- en  nachtleven. Het seizoen loopt van begin mei tot eind oktober. Rhodos staat bekend als het eiland met de meeste zonne-uren. Aanvlieghaven is het vlieveld (RHO) ten zuiden van Kremasti op ca. 15 km van Rhodos stad. De vluchttijd van Amsterdam en Brussel is iets meer dan 3,5 uur. Rhodos wordt ook vanaf verschillende regionale luchthavens aangevlogen en er zijn dagelijks vluchten vanuit Athene.

De hoofdstad Rhodos stad is de belangrijkste stad en toeristische centrum en ligt in het noorden van het eiland. De stad heeft een geschiedenis die ruim 2400 jaar teruggaat en bestaat uit twee delen oude stad Palia Poli en de nieuwe stad Nea Chori. De oude stad staat op de monumentenlijst van Unesco. Het oude stadsdeel is een aantal uren per dag verkeersvrij zodat men ongestoorde door de smalle straatjes kan dwalen. Binnen de stadsmuren liggen o.a. het Grootmeesters paleis en Odos Ippoton, de straat van de Ruiters, de best bewaarde middeleeuwse straat van Europa. Het is een schilderachtige straat met het Gotische hospitaal van de Johannieter Ridders waarin nu het Archeologisch Museum is gevestigd. O.a. de Suleyman Moskee, minaretten en Ottamaanse bibliotheek herinneren aan de Turkse overheersing. In de smalle straatjes met mooie architectuur liggen talloze souvenir winkeltjes, restaurantjes en terrassen waardoor de authentieke kant weleens minder zichtbaar is. Rhodos stad heeft verder nog een Byzantijns museum, een Kunstgalerij en de overblijfselen van een Afroditetempel uit de 3e eeuw voor Chr. Het Prefectuurgebouw is nog een erfenis van de Italiaanse overheersing. In Nea Choria, het nieuwe deel, liggen o.a. het stadhuis, ziekenhuis, banken, winkels en boetiekjes. Daarnaast beschikt de stad over het lange Elli strand strand met faciliteiten en ligt op het uiterste punt van stad het Hydrobiologisch Instituut, het Aquarium met o.a. schelpen, etc. en levende en opgezette dieren uit de Friekse wateren. Het Rodinipark is een rustpunt in de stad. Kenmerkend voor Rhodos stad is naast de hooggelegen indrukwekkende burcht, de Mandrakihaven met de twee zuilen waarop een hert en hinde (de wapendieren van Rhodos)  die hoog boven het water de wacht houden. Een lange pier met 3 windmolens staan beschermt de haven tegen de zee. Het Ag. Nicolaos kasteel verdedigde de stad en eiland in vroeger tijden tegen aanvallers. Nu meren er zeiljachten, draagvleugelboten en excursieboten aan in de schilderachtige Mandrakihaven. Van hier kan men naar o.a. Patmos, Kalymnos, Symi, Pserimos, en Nysios. De grote ferries die de verbinding met Piraeus en omliggende eilanden verzorgen en de cruiseschepen leggen aan in het nieuwe deel de zgn. Kolona haven.

Een van de meest bezochte toeristische attracties van Rhodos is Lindos met de beroemde Akropolis. Kenmerkend voor de stad zijn de smalle straatjes met witgekalkte huizen, waartegen vaak roze hibiscus groeit en bloeit. ( Rhodos wordt ook welk Rozeneiland genoemd, naar de naam die is afgeleid van de Hibiscus roos). De klim naar boven door de kleine steegjes kan men te voet of op de rug van ezeltjes maken. De Akropolis van Lindos is na de Akropolis van Athene, de meest bezochte van Griekenland en zelfs nog 100 jaar ouder. Op 115 m boven de zeespiegel gelegen heeft men hier een prachtig zicht over de baai. In het oude stadje zijn zeker ook de Kapiteinshuizen (gebouwd in de 15e tot 18e eeuw)  met hun typische Hohlaki binnenplaatsen en bijzondere bewerkte deurstijlen de moeite waard om goed te bekijken evenals de Panagiakerk (Mariakerk) met de vele fresco's. In de oude gerestaureerde huizen wonen veel kunstenaars en Italianen, Britten en Engelsen. Enkele van deze oude herenhuizen zijn te bezichtigen. Het stadje heeft een prachtige ligging tegen een groene helling tussen de imposante burcht en de mooie Vlycha baai. Aan de voet van de Akropolis ligt het beschutte St. Pauls haventje waar volgens de overlevering de apostel Paulus is aangekomen.

Natuurliefhebbers mogen de Vlindervallei van Petaloudes niet overslaan. De harsgeur van de Orientaalse Amberboom (Liquidabar orientalis) trekt jaarlijks tussen midden juni tot eind september duizenden vlinders aan zoals de gestippelde harlekijn (Callimorpha quadripuncta). Helaas is door het drukke toerisme de vlinderpopulatie sterk gedaald en hangen er bordjes dat het verboden is vlinders te vangen. Het is een mooi, 5 km lang schaduwrijk dal met beekjes en houten hangbruggetjes, minder geschikt voor kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn. Aan de noordkant van de vallei staat het kooster van de H. Maagd van Kalopetra met een bijzondere houtbewerkte icostonase.

Plaatsen en stranden op Rhodos

Ten westen van Rhodos stad vindt men een aaneenschakeling van hotels, appartementen, winkels, bars en restaurants van de populaire plaatsen Ixia, Trianda en Filerimos die samen de gemeente Ialyssos vormen en min of meer in elkaar overlopen. Dit is het eerst ontwikkelde toeristische gebied van Rhodos met alle daarbij horende voorzieningen en Rhodos stad is van hier gemakkelijk bereikbaar. Geliefd bij watersporters en mede door de constant waaiende wind ideaal om te surfen.

Ixia is een kleine, gezellige badplaats met een langgerekte kuststrook die voornamelijk uit kiezelstranden bestaat. In het centrum liggen veel winkeltjes, restaurants en bars.

Trianda was tot de jaren 70 van de vorige eeuw een slaperig vissersdorpje genoemd naar de 30 (trianda) zomerhuizen die er stonden. Nu is het een levendige badplaats op Rhodos ontelabre winkeltjes, disco's bars, restaurants, taverna's en talloze accommodaties. Er is een lang en smal strand dat door de snel aflopende bodem minder geschikt is voor kleine kinderen.

In groene het achterland van Ialyssos kan men de ruines van de oude Akropolis tempel en de overblijfselen van de tempel Athene Polias kan bezoeken. Langs de weg naar het oorspronkelijk Byzantijns maar later Rooms Katholieke klooster is door de Italiaanse overheersers een Lijdens- weg met kruisstaties geplaatst. Op de top van de Filermos heuvel staat en gigantisch kruis.

Tholos/Theologos is een rustige badplaats, nog niet zo druk met zand- en kiezelstranden. Geschikt voor wind- en kite surfen. Het achterland leent zich o.a. voor een 6 km lange wandel-of fietstocht naar de vlindervallei.

Verder naar het zuiden aan de westkant van het eiland liggen de de runes van de oude stad Kameiros. Bij kaap Armenistis liggen op een rots op een hoogte van 240 m de runes van Monolithos, de overblijfselen van het oude kasteel. In het later ontdekte klooster is nog een kleine kapel te bezichtigen.

Westelijk van Rhodos stad liggen de thermen van Kalithea, een bijzonder complex met badhuizen, mogelijkheden om te zwemmen en een duikschool. Aan deze kant van het eiland liggen de mooiere en bredere stranden, langzaam aflopend in zee meer geschikt voor kinderen. Kalithea heeft geen echt centrum wel winkeltjes en restaurantjes. Aan de mooie baai van Kalithea ligt ook Faliraki met de mooie stranden en in het centrum veel uitgaansmogelijkheden. Vier km ten zuiden van Faliraki ligt de zogeheten Anthony Quinn Bay, waar de film Guns from Navarone in 1961 is opgenomen. Kolymbia ligt aan een mooie baai en is als bestemming in opkomst.

Afandou ligt ongeveer 2,5 km landinwaarts aan de oostkust. Het oude dorp is vanaf de zee niet zichtbaar en heeft daar zijn naam aan te danken, "Afantis" betekend onzichtbaar. Het is een typisch Grieks dorp zonder massatoerisme waar het dagelijks leven nog z'n gangetjes gaat. Naast de dorpskerk staat een opvallende klokkentoren uit de tijd van de Italiaanse overheersing en er is een klein dorpsmuseum met kerkelijke objecten en kunstwerken. Het buiten het dorp aan de kust gelegen Afandou Beach is een lang kiezelstrand. Bij Afandou ligt ook de enige golfbaan van die Rhodos rijk is en zowel voor beginners als geoefende golfers geschikt is.

Archangelos is een traditioneel en goed bewaard gebleven Grieks dorp met smalle straatjes en witte huisjes en kerkjes met kleurige accenten, met winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Het is van oudsher een dorp van pottenbakkers en er wordt nog op de traditionele manier met klei gewerkt en er worden nog tapijten geweven. Nabijgelegen Tsambika is een van de mooiste baaitjes van deze streek. Charaki is een idyllische baai met veel mogelijkheden voor de vakantieganger. Hier kunnen ook de overblijfselen van het Faraklos kasteel worden bezocht.

Stegna sfeervol badplaatsje in opkomst met mooi zandstrand tussen de bergen en een schitterende baai. Bij het schilderachtige haventje en aan de kade liggen een aantal tavernes waar men op de terrassen kan genieten van een heerlijke maaltijd en mooi zeezicht.

Kalathos: ligt in een  rustige omgeving op enkele km van Lindos. Rustige badplaats zand/kiezelstrand acco's winkeltjes en restaurantjes voor degene die iets minder drukte zoekt.

Pefkos - Lardos: ten zuiden van Lindos liggen Pefkos en Lardos. Deze oorspronkelijke vissersdorpjes worden steeds meer een populairder en bieden de vakantieganger een ruime keuze aan terrasjes en restaurantjes en (souvenir)winkeltjes. Lardos is de drukkere badplaats met een gezellig centrum, sfeervol dorpsplein met tavernes, winkeltjes etc. Aan de baai van Lardos ligt een zand/kiezelstrand met verschillende watersportfaciliteiten.

Vakantie op Rhodos

Op Rhodos heeft een groot aanbod aan hotels, appartementen en vakantiewoningen van eenvoudig tot luxe, zodat ieder wel iets van zijn/haar gading kan vinden. Vanaf de Nederlandse en Belgische luchthavens zijn er op verschillende dagen per week vluchten naar Rhodos. Het aanbod in pakketreizen is zeer uitgebreid. Onderstaand en in de kolom hiernaast een kleine selectie. Klik op de foto's voor meer informatie.

Hotel Louis Colossos Beach Faliraki Rhodos Calypso Palace Faliraki appartementen Gregory Peck
Faliraki: Hotel Colossos  Calypso Palace Gregory Peck Apt.
Area Blue Ixia Ixia appartementen Caravel VillaDi
Ixia: Hotel Solemar Ixia: Caravel apt. Ixia Ixia: Villa Di Mare
Hotel Petroto Villages Fantasy Hotel Rhodos Mikro Poli
Kiotari: Petroto Villas Kolymbia Fantasy Hotel Kolymbia Hotel Mikro Poli
Lindos Hotel Lindos Mitsis Memories SentidoMare Blue Hotel
Lindos: Horizon Apt. Mitsos Memories Hotel Sentido Mare Blue Htl.
Hotel Milos Village Beachcombers Hotel Aqua Grand
Lindos: Milos Village Lindos/Pefki Beachcombers Hotel Aqua Grand

Rhodos, daar moet je geweest zijn!