Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Patmos

  • Patmos
  • Patmos
  • Patmos

Patmos - Πάτμος

Het eiland Patmos is een charmant, pittoresk eilandje in de Egeische zee met een oppervlakte van ongeveer 35 km2. Het ligt tussen Samos, Leros en Ikaria. Het landschap is heuvelachtig en door de onderliggende rotsen schaars begroeid met voornamelijk thijm en salie. Tussen de hoge rotsen van de grillig gevormde kust liggen veel baaien en inhammen. Het eiland heeft geen vliegveld en is per vliegtuig bereikbaar via Athene en buureilanden Kos, Samos of Leros. Per boot o.a. vanuit Piraeus, Samos, Ikaria, Leros en Kos. Voornaamste bronnen van inkomsten zijn toerisme en visserij. De meeste bezoekers zijn dagtoeristen, zodat 's avonds wanneer de cruise- en excursieboten de haven weer verlaten het weer rustig wordt op het eiland en de sfeer totaal verschillend is van overdag. In 95 na Chr. verbleef de apostel Johannes 18 maanden in een grot op Patmos. Een groot aantal bezoekers komt naar Patmos om de grot waar hij volgens de overlevering het bijbelse boek "Openbaringen" heeft geschreven te bezoeken. De grot is in vrij authentieke staat te bezichtigen en is maakt nu deel uit van een kleiner kloostercomplex. Boven Chora staat het indrukwekkende klooster Agios Ioannis Theodoros (1088) met o.a. Byzantijnse kunstwerken, een bibliotheek en waardevolle iconen. Het nabijgelegen klooster Zoodochos Pigi is gebouwd in 1607 en biedt nog steeds onderdak aan de zo'n 15 nonnen. Religie is nog steeds heel belangrijk op Patmos. Mede door het feit dat de monniken zich vrij buiten het klooster kunnen begeven en dus "deel uit maken" van het dagelijkse leven op Patmos, heerst er een vreedzame en ontspannen sfeer die een weldadige uitwerking heeft op bezoekers die er dan ook vaak jaar na jaar terugkeren. E.e.a. is duidelijk beschreven in het boek "Patmos een heilig eiland van Peter Frances.

Het plaatsje Chora wordt gedomineerd door het hoog gelegen klooster en is tegen een heuvel aangebouwd. De witte huisjes liggen aan smalle met keitjes bestrate steegjes en 's avonds in het licht van de schijnwerpers biedt het plaatsje met erboven gelegen klooster een sprookjesachtige aanblik. De zonsop- en/of ondergang vanaf de plateia is spectaculair met zicht op Ikaria, Samos en zelfs Turkije. Over het oude ezelspaadje loopt u in ongeveer 30 minuten naar beneden, naar het haventje van Skala. De geveltje svan Chora zijn de moeite waard en het is leuk door de straatjes te dwalen en de mooie details te ontdekken. Chora heeft enkele winkeltjes en barretjes. In de zomer worden er op het centrale plein regelmatig voorstellingen georganiseerd.

Grikos is een vissersdorpje aan de mooie baai met rots Kallikatsou waar niet alleen een soort kraaien, de kauwen, hun nesten bouwen maar in vroeger tijden al dienst deed als woning voor kluizenaars. De originele trap, waterbron en waterafvoer uit die tijd functioneren nog steeds en kunt u gaan bezichtigen. Aan het strand zijn watersportmogelijkheden en de terrassen op het gezellige pleintje bieden mooi zicht op het pittoreske haventje. Grikos ligt ongeveer 8 km van de haven van Skala.

Skala ligt op het smalste deel in het midden van het eiland aan een grote baai. Het is Patmos' hoofdplaatsje en dorp met het hoogste aantal inwoners en meeste toeristische voorzieningen. Hier meren de boten aan en voor de grote stroom dagtoeristen liggen aan de kade een aantal juweliers, souvenirwinkeltjes en natuurlijk restaurants, bars en cafés. Achter de kade ligt een levendig pleintje met kleine huisjes aan smalle steegjes, trapsgewijs tegen de heuvel gebouwd. Aan het strand diverse watersportmogelijkheden. Bij Kastelli kunt u de restanten van de oude acropolis nog bezichtigen.

Kampos is een landelijk dorpje ongeveer 5,5 km van Skala aan een mooi zandstrand en witte huisjes op de achtergrond. Het toerisme en het dagelijkse leven gaan hier hand in hand. Op het strand zorgen enkele bomen voor schaduw en er zijn ligbedden en parasols te huur.

Feesten op Patmos: het Griekse Paasfeest meemaken op Patmos is een belevenis! Op 15 augustus viert men het feest van Ag. Pandes in Kambos en op 13 september het feest van het Heilige Kruis in Grikos.

Stranden op Patmos

Psili Ammos: mooi populair zandstrand ongeveer 20-30 minuten lopen vanaf Skala of per boottochtje van ongeveer 50 minuten. Op winderige dagen zijn er golven van soms bijna een meter hoog! Een verderop (af)gelegen deel van het strand wordt gebruikt als (onofficieel) nudistenstrand.

Skala: druk stadsstrand bij de haven

Agriolivadi: klein zand en kiezel strand ca. 3 km ten noorden van Skala, van hieruit zijn verschillende kleine baaitjes en inhammen per bootje bereikbaar.

Alikes: zandstrand ten zuiden van het gehuchtje Grikos.

Lefkes Bay: aan een kleine baai gelegen leuk strandje 12 km ten noordwesten van Chora

Diakofti: klein strandje met stenen 4 km ten zuiden van Chora.

Kambos Beach: lang zandstrand met toeristische voorzieningen, 10 km ten noorden van Chora. Vooral bezocht door gezinnen met kinderen.

Grikos strand: zand-kiezelstrand met faciliteiten 1,5 km ten zuidoosten van Chora.

Meloi Beach: mooi strand, 2 km van Skala en slechts 20 m verwijderd van een camping.

Specialiteiten van Patmos

Patmos heeft verschillende typische specialiteiten, zoals met rijst gevulde inktvis en gegrillde inktvis, in wijn gegaard varkensvlees, gegrilde geit met citroen. De tyropitta met kaas van het eiland, de zoete "poughy" van bladerdeeg met amandelen, basterdsuiker en dan in siroop gedoopt en apidakia, een zoet gerechtje met walnoten en honing.

Vakantie op Patmos

Het aantal pakketreizen naar Patmos is beperkt. Zie de mogelijkheden in de kolom bovenaan rechts,

Eigen vervoer vakanties: het is eenvoudig zelf een vakantie op maat samen te stellen. Boek een voordelige vlucht naar bijv. Kos of Rhodos, de bootovertocht naar Patmos en maak een keuze uit onderstaande hotels en appartementen die on line geboekt kunnen worden.

Joanna Apartments ligt in de buurt van Grikos Beach, Monastery of St. John the Theologian en Cave of the Apocalypse. Andere bezienswaardigheden in de buurt van dit aparthotel zijn Meloi Beach en Psili Ammos Beach. Dit aparthotel heeft een bar-lounge. Draadloos internet is gratis beschikbaar in openbare ruimtes. Alle units hebben een keukengedeelte met een kookplaat en een koelkast. De renovatie van alle kamers is in november 2011 voltooid. Vanaf Euro 35,--

  

Patmos, daar moet je geweest zijn!