Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Leros

  • Panteli
  • Leros
  • Kioura
  • Leros
  • Leros

Leros

Leros) ligt tussen Patmos, Lipsi en Kalymnos in de Egeïsche Zee. Het heuvelachtige eiland heeft een oppervlak van ca. 55 km2 en de hoogste top is de Kleidi (320 m). Leros is een tamelijk kaal eiland, met op enkele plaatsen vruchtbare landbouwpercelen en tegen de heuvels gelegen olijfboomgaarden. De ongeveer 70 km lange kustlijn is grillig met diepe inhammen en biedt een keur aan mooie baaien en verschillende stranden. Belangrijkste bron van inkomsten was tot de opkomst van het toerisme de visserij en op kleine schaal landbouw. De economie steunde deels op de aanwezigheid van de gevangenis en de medische inrichtingen. Het toerisme op Leros is pas in de jaren 90 van de vorige eeuw op gang gekomen en is veel kleinschaliger dan op de meeste andere Dodekanese eilanden. Door de kleinschaligheid leent Leros zich uitstekend voor een wandel-of fietsvakantie.

Plaatsen op Leros

Hoofdstad van Leros is Platanos. Het niet-toeristisch georiënteerde stadje ligt centraal aan de oostkust. Dominant is de boven het stadje gelegen Byzantijnse burcht uit de 11e eeuw. Het gelijknamige (voormalige) klooster Panagia tou Kastrou heeft een klein mmuseum met waardevolle iconen. In Platanos staat ook de Agia Paraskevi kerk en er is een historisch-volkenkundig museum. Platanos heeft het grootste winkelaanbod, voornamlijk gebaseerd op het dagelijke leven. Middelpunt van het plaatsje is de Plateia ( Roussou) vanwaar 300 treden naar de burcht en het klooster voeren. Vandaar heeft men prachtig zicht op de havenplaats Agia Marina en het vissersdorpje Pandeli aan beide zijden van Platanos. 

Panteli is een kleurrijk visserdorpje op korte afstand van Platanos. Het is populair door de uitstekende vis taverna's.

Alinda aan de baai van Agia Marina is de belangrijkste toeristenplaats van Leros, met alle daarbij horende faciliteiten en accommodaties. Bijzonder is het het Bellenis Museum, gevestigd in het Bellenis Castle, een indrukwekkend herenhuis uit 1925. 

In Partheni in het noorden van het eiland kan men de restanten van de tempel van Artemis bezoeken. Het uitzicht loont de moeite! 

Lakki werd in de jaren 30 door de Italianen gebouwd en doet nogal "on-Grieks" aan. Het is de haven waar de ferries aanmeren. Op de kade staat een monument ter herinnering aan de door de Duitsers vernietigde mijnenveger Queen Olga in september 1943. De Ag. Ioannis Theologos kerk is beroemd om de 11e eeuwse mozaieken. In het centrum staat nog de oude markthal met klokkentoren waar vroeger de marktkooplui hun waren aan de man brachten. Lakki ligt aan een ca. 3 km lange baai. Even buiten Lakki liggen verschillende mooie zand-kiezelstranden. Ongeveer 1 km buiten Laki ligt Merkia waar een oorlog museum is gevestigd met documentatie van de slag om Leros in 1943. 

Agia Marina vormt inmiddels bijna één geheel met Platanos. Agia Marina heeft eveneens toeristische faciliteiten en vanuit de haven van Agia Marina vertrekken o.a. de excursieboten naar de omliggende eilanden.

Stranden op Leros

Door de grillige kustlijn met diepe inhammen heeft Leros verschillende mooie baaien . Er zijn  zowel kleine rustige stranden als goed georganiseerde stranden met verschillende faciliteiten, zand- en kiezelstranden. Alinda beach is een lang, smal strand met ligbedden, parasols etc. waar bomen voor schaduw zorgen. Er zijn  Watersportmogelijkheden zoals windsurfen en kanoën en winkeltjes in de directe omgeving. Aan de noordkant van de baai van Alinda liggen de twee kleine stranden Panagies en Dyo Lysgaria met parasols, ligbedden en restaurants. 

Blefuti Beach in het noorden is een lang kiezelstrand met tamarisken, ligbedden, parasols en een cafe. 

Gurna Beach is een van de langste zandstranden van Leros met ligbedden, parasols, ligbedden en taverna's. Bij Gurna liggen ook de stranden Kokali en Drymonas

Koukouli Beach ligt vlakbij de haven van Laki. De eucalyptusbomen groeien tot op het fijne zandstrand. Naast Koulouki ligt ook het kleine strand van de Jachtclub. Ongeveer 1 km buiten Laki ligt Merkies Beach; een kiezelstrand met tamarisken, ligbedden, parasols en een taverna, een favoriet strand bij de lokale families. In deze omgeving liggen nog een aantal kleine baaien en stranden. Ongeveer 3 km van Laki ligt Xirokambos beach, deels zandstrand en deels met kiezels. Er zijn verschillende faciliteiten en watersportmogelijkheden en er is een duikschool. Pantelis is eveneens een strand met ligbedden, parasols, douches, watersport mogelijkheden en taverna. Kryfos in de baai van Agia Marina, is het naaktstrand van het eilandje  en alleen bereikbaar per boot. Vromolithos is zonder meer één van de mooiste stranden van Leros. Er zijn verschillende faciliteiten. Het strand loopt eerst langzaam af maar het water wordt na enkele meters ineens erg diep waardoor het minder geschikt is voor kleine kinderen. 

Vakantie op Leros

Aanvlieghaven voor de pakketreizen is Kos of Rhodos. Er zijn binnenlandse vluchten van Athene, Rhodos en Kos naar Leros. Het vliegveld (LRS) ligt in het noorden van het eiland. Bootverbindingen zijn er met Piraeus, Patmos, Kalymnos, Symi, Nissyros, Rhodos en Kos. Er is een beperkt aantal pakketreizen te boeken vanaf Amsterdam. Men kan ook een vliegticket losse accommodatie zelf on line boeken. 

Reizen naar Leros: klik op onderstaande foto's voor meer informatie over de (pakket)reizen naar Leros.

 Leros appartementen Chrissoula  Leros appartementen Boulafendis  Leros Hotel
Chrissoula appartementen Boulafendis Appartementen Crithoni's Paradise Hotel

eilandcombinaties met Leros

15-Daagse combinatie Lipsi, Patmos, Leros, Kalymnos, Kos

       15 Daagse combinatie Kos, Nisyros, Kalymnos, Leros, Patmos

Leros, daar moet je geweest zijn!