Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Kalymnos

  • kalymnos
  • kalymnos
  • kalymnos
  • kalymnos

Kalymnos - Κάλυμνος

Kálymnos, het eiland van de sponsduikers

Kálymnos is een van de Dodekanese eilanden en ligt ongeveer 12 km ten noorden van Kos en 2 km zuidelijk van Leros. Het eiland heeft een opervlak van ca. 110 km2 en is 21 km lang, de zuidkant is min of meer rond met een spitse uitloper naar het noordwesten. Centraal voor de westkust ligt het eilandje Telendos waarvan men aanneemt dat het in de 6e eeuw na Chr. door een aardbeving is afgescheiden. Kálymnos is vooral bergachtig, de bodem is vaak kalksteen en dor, er groeien enkele olijfbomen en de kruiden oregano, salie en thijm. Er zijn drie grote bergketens waarvan Prof. Ilias met 679 m de hoogste top is. Daartussen liggen de vruchtbare en groene valleien met sinaasappel-, mandarijn en citoenplantages. De ca. 95 km lange kustlijn is zeer grillig, met rotsen, veel beschutte baaien en mooie stranden die vaak snel in zee aflopen en daardoor minder geschikt zijn voor kinderen.

Kálymnos was ooit het middelpunt van de Griekse spons-visserij-industrie en de duikers stonden bekend om hun vaardigheid in het duiken op grote diepte. Door een ziekte is het grootste deel van de sponsbedden in 1986 en eind jaren "90 verloren gegaan. Veel van de duikers vestigden zich in het Caraibisch gebied en Florida. Ook vandaag de dag is er nog een klein aantal sponsduikers actief op Kálymnos. De glorietijd van het sponsduiken is nog steeds zichtbaar aan de mooie panden langse de kade van Póthia en de winkels die sponzen (nu niet meer alleen uit Griekenland) verkopen. Naast de sponsindustrie, de landbouw en visserij is wordt sinds begin 2000 het toerisme een belangrijkere bron van inkomsten. Het zijn voornamelijk geëmigreerde sponsduikers en Griekse toeristen die hier hun vakantie doorbrengen. Daarnaast komen er veel dagtoeristen vanaf Kos en Leros naar Kálymnos. De laatste jaren is Kalymnos in opkomst als bestemming voor klimmers. De noordoostkust is niet bewoond en slecht toegankelijk maar een paradijs voor ervaren wandelaars. Ook voor duikers is het een aantrekkelijk eiland. Er is een duikbasis en men kan er lessen volgen.

Plaatsen op Kálymnos

Hoofdstad is de in het zuiden tegen een berghelling gebouwde stad Póthia. Het is een kleurrijke typisch Griekse stad met neo-classtistische huizen en smeedijzeren balkonnetjes, veel bedrijvigheid aan de kade en een sfeervolle vissershaven met traditionel kafenions. In Póthia kan met nog sponsfabriekjes bezoeken en er is een Nautisch-en Folkloristisch museum. In Póthia liggen ook de meeste winkels. Er zijn banken, pinautomaten, auto-en scooterverhuurbedrijven en toeristenkantoortjes. Póthia heeft na Rhodos stad de meeste inwoners van de Dodekanese steden. De oude hoofstad Chora ligt landinwaarts en is nu een woonwijk van Póthia. Hier ligt ook het kasteel van Khryssoherias, gebouwd door de Johannieter Ridders van Rhodos. Het is gebouwd op de ruines van een Byzantijs kasteel en biedt een schitterend uitzicht over de stad totaan het eiland Kos. Ook Psera Kastro met de witgekalkte kapellen en middeleeuwse fresco's en de kerken Limniotissa en Christos tis Ieraousalim zijn een bezoek waard.

Myrties is een van de badplaatsen van het eiland. In de hoofdstraat van Myrties liggen verschillende toeristische winkels, een mini-markt en een paar bars. Bij de aanlegplaats van de ferries liggen verschillende taverna's en smalle grind- en kiezelstrand. Ook de zeebodem is bedekt met grind. Langs het strand groeien Tamarisken en er zijn ligbedden en parasols te huur. Vanuit Myrties vertrekken regelmatig bootjes naar het tegenover gelegen eilandje Telendos.

Massouri is de belangrijkste toeristische plaats van Kalymnos. Er zijn verschillende hotels, souvenirwinkels en bars maar wel kleinschalig. De hoofdstraat loopt dwars door het resort langs de kust en hier liggen een aantal hotels, souvenierwinkels en bars. De stranden variëren van zand, grind en keitjes. Het beste strand is Melitcahas aan de zuidkant van het dorp. Er zijn enkele toeristische voorzieningen maar het geheel is kleinschalig.

Panormos is de laatste jaren een fleurig, zij het aan een drukke weg gelegen dorpje geworden. Er zijn verschillende cafés, een minimarkt en ook bij locals populaire taverna's. Vanuit Panormos zijn de stranden Platys Gialos, Linaria en Kantouni bereikbaar.

Stranden

Kálymnos heeft bijna 100 km grillige kustlijn met voornamelijk grind en kiezelstranden.

Vlychadia heeft twee mooie baaien, één aan elke kant van de kleine haven. Er zijn gezellige taverna´s en van hieruit kan men naar de grot van Kefala met een bijzondere stalagmiet. Het strand bestaat uit grof zand en grind, bomen zorgen voor schaduw. Achter het strand ligt het bijzondere Museum van voormalig duiker Stavros Valsimades met een indrukwekkende collectie van o.a. opgezette zeedieren, bijzondere schelpen, sponzen en amforen.

Vanuit Pothia gaat een (lelijke) weg naar de kleine baai van Akti, met een mooi kiezelstrand waar tamarisken voorschaduw zorgen en een taverna. Vanuit het nabijgelegen haventje van Rina kan men per bootje naar de grot van Daskalio en verder naar de alleen per bootje bereikbare strandjes Almyres en Dhrasonda.

Het strand van Platis Gialos is via een steile weg of de trappen vanaf een taverna terras bereikbaar. Platis Gialos is een lang grindstrand met rotsachtige inhammen. Er zijn soms ligbedden en parasols te huur.

Misschien wel het mooiste strand van het eiland ligt bij Emborios (Emporio). Het rustige, beschutte, fijne zandstrand heeft verschillende taverna's, er zijn ligbedden en parasols te huur. Het strand is evenals de meeste stranden op Kálymnos minder geschikt voor kinderen. In Emborios eindigt de weg en men kan per bootje terug naar Massouri . Een steile klim aan het eind van Emborios strand brengt de ervaren wandelaar naar het Rachi strand aan de andere kant van de heuvel.

 

Vakantie op Kálymnos

Kálymnos heeft een klein vliegveld (JKL) bij Argos, op ca. 10 minuten afstand van Póthia. Er landen alleen binnenlandse vluchten. Er zijn enkele touroperators die pakketreizen aanbieden via Rhodos en Kos. Vandaar gaat men per boot verder naar Kálymnos. Er zijn ferry- en draagvleugelboot verbindingen met Kos, Rhodos, Leros en Patmos. Ook kan men een vliegticket en losse accommodatie boeken en zo zelf een reis samenstellen.

Combinatievakanties Kalymnos

8-Daagse afwisselende reis naar het rustige Kalymnos dat vooral bekend is om het rotsklimmen en sponsvissen en het drukkere Kos met o.a. prachtige stranden, de boom van Hippocrates en thermale wateren. Meer over deze reis 15-Daagse reis die begint op het kleine Lipsi. Vervolgens naar Patmos dat vooral bekend is om het Johannesklooster. Verder naar het Italiaans aandoende Leros met het kasteel en het oorlogsmuseum. Na een bezoek aan het rustige sponseiland Kalymnos eindigt de reis op Kos, een drukker eiland met prachtige stranden. Meer lezen over deze reis 15 Daagse Dodekanesos reis.
U bezoekt het vulkaan eiland Nisyros, het rustige Kalymnos, bekend om het rotsklimmen en sponsvissen. Verder het Italiaans aandoende Leros waar het kasteel en het oorlogsmuseum aanraders zijn. De volgende bestemming is Patmos met het Johannesklooster.  De reis eindigt op  de mooie stranden van Kos.Meer over deze reis
 

Kálymnos, daar moet je geweest zijn!