Home » Griekse eilanden » Dodekanese » Astypalea

  • Astypalea
  • Astypalea
  • Astypalea
  • Astypalea

Astypalea -

Astypalea hoort tot de Dodekanese eilanden en is het meest westelijke eiland van deze groep. De witte huizen met blauwe kozijnen, luiken en deuren zijn in Cycladenstijl gebouwd waardoor het eiland duidelijk verschilt van Dodekanese eilanden als Kos en Rhodos. Het heuvelachtige eiland heeft een oppervlakte van ca. 95 km2, een typische vlindervorm en het midden "Steno" is slechts 100 m breed. Er is net genoeg ruimte voor een weg. Het eiland wordt zo verdeeld in Mesa Nisi (midden eiland) en Exo Nisi (Buiten eiland). Bij Astypalea horen o.a. de eilandjes Kounouri, Hondri, Fokonisia, Pondikousa en Ofidousa. De ca. 110 km lange kustlijn is rotsig met kliffen, er zijn tal van kleine en grote baaitjes en inhammen met verscholen strandjes. De hoogste top van het eiland is de Vardia met 482 m. De ruige heuvels waar kuddes wilde en tamme geiten hun thuis vinden, worden afgewisseld met kleine valleien waar groenten geteeld worden, fruitboomgaarden en wijnstokken groeien. De bewoners leven grotendeels van landbouw, veeteelt en visserij en in mindere mate van het (voornamelijk Griekse) toerisme. Astypalea is een eiland voor wandelaars en mensen die Griekse sfeer en weinig toerisme zoeken..

Plaatsen op Astypalea

Hoofdstad is het tegen een heuvel gebouwde Chora, (ontstaan door de samenvoeging van Chora en Skala)) dat gedomineerd wordt door het 100 m boven de haven liggende kasteel uit de 13 eeuw. Boven de hoofdingang is het wapen van de Venetiaanse familie Guerini nog zichtbaar. Typerend zijn de hoge toren en gemetselde muren die sterk contrasteren met de witgekalkte kerken Panagia tou Kastro (Maagd van het Kasteel) en Ag. Georgios. 

In het oude, tegen de heuvel aanliggende deel van het stadje liggen de huisjes dicht tegen elkaar aangebouwd een smalle straatjes en trapsteegjes. 
Er zijn verrassend genoeg geen pleinen. Onder aan de haven liggen de twee baaien Livadia en Pera Yalos met de bekende 8 windmolens .
Chora heeft een klein archeologisch museum en verschillende kerken waaronder de Panagia Portaitissa aan Livadikant en de vijf tempels Megali Panagia aan Pera Yalos. Hier vindt men ook verschillende accommodaties, winkeltjes, terrassen, taverna's en kafenions.

Maltezana dankt zijn naam aan de Maltezer piraten die de baai gebruikte als schuilplaats. Het is de meest toeristische plaats van het eiland. In de baai van Maltezana meren talloze zeilboten en jachtjes aan. Met kleine vissersboten kunt u tochtjes maken naar de nabijgelegen eilandjes van Agia Kiriaki, Koutsomiti, Hondro, Ligno, Kounoupa, en de Draken grot en Negri. Hier liggen ook de restanten van de baden van Talara uit de post Romeinse tijd, met een uniek moza´ek dat de cirkel van de dierenriem en de seizoenen van het jaar voorstelt. Maltezana wordt ook Analipsi genoemd. 

Livadi ligt op Exo Nisi. Ht is het gebied met de vruchtbare vallei van het eiland vol met citrusbomen, pistache bomen en moestuinen. De tuinen en binnenplaatsen van de huizen staan vol met geurige en kleurige bloemen en planten. Het is een zeer vruchtbaar en mooi gebied met een even prachtig strand. 

Vathi ligt in het noordoosten van het eiland aan de oevers van Hameni Limni lagune ("verloren meer"). Vathi bestaat uit de twee kleine gehuchtjes Exo Vathi (buiten Vathi) en Mesa Vathi (binnen Vathi). Hier vindt men overblijfselen van een oude Mino´sche beschaving. Vanuit Vathi kan men per bootje naar de Drakengrot.

Stranden op Astypalea

De meest bezochte stranden zijn Livadi Beach, een mooi zand-kiezelstrand met faciliteiten ongeveer 3 km ten zuiden van Chora en Marmari Beach ongeveer 5 km ten noorden van Chora. Stavros Beach bij het gehucht Stavros heeft een mooi zandstrand en ligt ongeveer 9 km ten noorden van de hoofdstad. Op het smalste deel van het eiland, Steno ligt Steno Bay, een klein smal zandstrand. Agios Konstantinos is een mooie baai met fijne stranden en bij Maltezana (Analypsis) liggen rond de baai een aantal kleinere stranden. Trapezaki is een kiezelstrand dat voornamelijk door nudisten wordt bezocht.

Vakantie op Astypalea

Astypalea heeft een klein vliegveld, Astypalea of Panagia airport (JTY) waar alleen binnenlandse vluchten landen. Er is een bootverbinding vanuit Piraeus die nogal lang duurt door het aanleggen op de eilanden. Voordeel is dat islandhoppen gemakkelijk is, men kan tussenstops maken op de Dodekanese eilanden Rhodos, Kos, Kalymnos, Tilos, Nissyros en Symi en de Cycladen eilanden Siros, Naxos, Paros, Mykonos, Donousa en Amorgos. Er zijn geen pakketreizen naar Astypalea. Men kan ook een vliegticket naar Athene, Rhodos of Kos boeken en een losse accommodatie on line boeken.

MeloGrano

Viva mare

 Kilindra Studios

MeloGrano Hotel

Viva Mare appartementen

Kilindra Studios

 

Astypalea, daar moet je geweest zijn!