Home » Griekse eilanden » Cycladen » Sikinos

  • Cycladen
  • Cycladen
  • Cycladen

Sikinos - Σίκινος

Sikinos is een klein rotsachtig eilandje ongeveer 25 km ten zuidwesten van Naxos tussen Ios en Folegandros. In de twee dorpen die het eiland rijk is leven zo'n 300 permanente inwoners. De oppervlakte is ca. 40 km2. Het hoogste punt ligt op 280 m. De kustlijn is grotendeels rotsachtig en grillig maar er zijn ook mooie stranden. Het landschap is nogal droog en dor met een vallei met enkele olijf- en pijnbomen. De bodem is bedekt met wilde tijm. In vergelijking met andere Cycladen eilanden komen op Sikinos nog weinig toeristen; een aantal huizen doet dienst als zomerwoning voor Atheners en er komt een klein aantal eilandhoppers zodat het dagelijkse leven nog vrijwel authentiek Grieks is.

Aankomsthaven is het plaatsje Aloprónoia ook wel Skala genoemd. waar de veerboten uit Piraeus, Naxos, Mykonos en Santorini aanmeren en waar een paar inwoners de bezoekers opwachten met bordjes "rooms to rent". Er zijn een paar kleine winkels en gezellige terrassen op de plateia aan de kade. Het "toerisme" concentreert zich dan ook voornamelijk hier aan de zuidkust van het eilandje. Ten noorden van het dorp liggen de stranden Agios Nikolaos en nog noordelijker Agos. Georgios, gelegen onder Paleokastro (restanten van een fort uit de oudheid). Ten zuiden van Aloprónia ligt het strand Ag. Pandelimonas genoemd naar het kerkje. De stranden zijn te voet en per bootje bereikbaar. Er is een busverbinding tussen de haven en de hoofdstad en Episkopi.

Enkele kilometers landinwaarts, hooggelegen ter bescherming tegen piraten, ligt de hoofdstad Sikinos stad ontstaan uit de dorpen Kástro en Chorio. Boven Kástro ligt het klooster Moni Zoödochou Pigis (klooster van de bron des levens) vanwaar u een schitterend zicht heeft over het hele eiland. Het sfeervolle plein met de kerk Pantanassia wordt beschermd door indrukwekkende 18 eeuwse ommuurde huizen. Er zijn winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen, een postkantoor en een bank met pinautomaat. Bezienswaardigheid op Sikinos is daarnaast nog Episkopi, een voormalige tempel of mausoleum (daarover verschillen de meningen) in de 7e eeuw verbouwd tot een kerk. Ook zijn er twee kleine musea: het folkloristisch en het olijfmuseum.

 

Sikinos heeft geen vliegveld en is per ferry bereikbaar vanuit Athene, Kreta, Mykonos, Naxos, Santorini en er is een verbinding met buureilandje Folégandros

Het eiland is voornamelijk geschikt voor een rustige vakantie, wandelen, zwemmen, snorkelen en eventueel fietsen.Feesten op Sikinos zijn zoals overal in Griekenland het Paasfeest en Maria ten Hemelopneming (15 augustus) Daarnaast viert men in maart nog het feest van Panagia Pantanassia.

Sikinos Hotels & appartementen

Sikinos

Kamares appartementen

Sikinos

Ostria Studios

Sikinos

Porto Sikinos Hotel

Sikinos, daar moet je geweest zijn!