Home » Griekse eilanden » Cycladen » Naxos

  • Cycladen
  • Cycladen
  • Cycladen

Naxos - Νάξος

Naxos is in tegenstelling tot de meeste van de Cycladen eilanden een groen eiland met vruchtbare valleien van citrus-en olijfboomgaarden, landbouwgebieden afgewisseld met kloven vol maquis en dalen met cipressen en waar riet en tamarisken tot aan de mooie stranden groeien. Door het afwisselende landschap en de archeologische vondsten is Naxos niet alleen het grootste, maar ook meest afwisselende eiland van de Cycladen-groep. Het ligt in de Egeďsche Zee, ten oosten van het eiland Paros en ten zuiden van het eiland Mykonos. Over het eiland loopt  van noord naar zuid een bergrug, met als hoogste punt de bergtop Zevs (ca. 1000m). Het eiland heeft een oppervlak van ca. 430 km2 en ongeveer 19.500 inwoners. Naxos heeft een vliegveld maar de grote vakantievliegtuigen landen doorgaans op het vliegveld van buureiland Mykonos (JMK). Vanaf Mykonos, Athene en Santorini kan men per binnenlandse vlucht of per boot naar Naxos. Naast het toerisme zijn de landbouw(aarappelen en tomaten, geiten- en schapenteelt de voornaamste bronnen van inkomsten. Er wordt er nog marmer gewonnen in de Livadivallei en Naxos heeft goede wijnen en kazen. Kitron is een likeur van Naxos gemaakt van citrusvruchten. Wandelaars en natuurliefhebbers komen op Naxos aan hun trekken, het Trageidal is een mooi wandelgebied en -weg van het toerisme  in de verlaten delen van het eiland-  leven nog flamingo's.

Plaatsen en stranden op Naxos

Voornaamste plaats is de hoofdstad Chora ook Naxos-stad genoemd, gevolgd door Ag. Prokopios en Agia Anna. Door de Venetiaanse architectuur met steegjes en pleintjes in combinatie met de Cycladische bouwstijl heeft Naxos stad een aparte uitstraling en sfeer. Bezienswaardigheden zijn o.a.  het 13 eeuwse Kastro met binnen de kasteelmuren de Mitropoli Kathedraal en het Archeologisch museum. Ongeveer 500 m van het centrum staat  op het eilandje Plataia de Portara, het deurportaal van de tempel van Apollo uit de 6e eeuw. Het imposante marmeren portaal is volgens de legende een overblijfsel van het paleis van Ariadne. Chora is een bruisende  havenstad met bars, disco´s, restaurants, traditionele taverna´s,  juweliers, souvenirwinkels en boektiekjes en in de zomermaanden een openluchtbioscoop de Cine Astra op aan de weg naar het vliegveld.  Aan de zuidkant van de stad ligt het mooie lange Agios Georgios (Blue Flag) zandstrand met faciliteiten en populair bij windsurfers. Het strand loopt langzaam af in zee en is daardoor ook geschikt voor kleine kinderen.

Vijf kilometer buiten Chora ligt Agios Prokopios genoemd naar het kapelletje aan het begin van het mooie zandstrand. Het ruim 2 km lange Blue Flag strand hoort tot de drie beste van Griekenland. Het dorpje heeft winkeltjes, hotels en appartementen en verschillende taverna's. Ook Agia Anna is een gelief vakantiedorp met een ca. 1,5 km lang zandstrand, restaurantjes, winkeltjes, appartementen en hotelletjes.  Er is een busverbinding tussen de drie dorpen.

Apiranthos  is een schilderachtig dorpje met smalle straatjes en traditionele huizen, 3 musea, de Venetiaanse kastelen Sfortsa, Somaripa en Krispi, de Agia Kyriaki kerk en  de Agios Pachoumios kapel op Mt. Fanari

Het leuke vissersdorpje Apollonas in het noordoosten van Naxos, ca. 48 km van Chora. Met een gigantisch onafgemaakt standbeeld van Apollo, de Kouros en de oude marmergroeven. Het dorp heeft ook een fijn strand.

Chalki is na Naxos stad het grootste dorp van het eiland. Het oude dorp ligt midden in de olijf-en fruitboomgaarden van de Tragea vallei. De moeite waard zijn naast het dorp zelf, de Venetiaanse Gratsia en Barotsi torens, verschillende Byzantijnse kerken, zoals de Agios Georgios Diasoritis  en Damiotissa (beide uit de 11e eeuw) met fresco’s, een Kitron distilleerderij (specialiteit van Naxos), en een keramiek workshop. In de buurt van Chalki ligt de oudste kerk van Naxos de Panagia Drossiani kerk uit de 6e eeuw met een heel bijzondere architectuur.

Meer bezienswaardigheden zijn o.a. de ruim 500 kerkjes en kloosters die over het hele eiland verspreid liggen. Vanuit Naxos kan men de buureilanden Mykonos en Paros per boot bezoeken.

  zeilen Cycladen Zeilvakantie Cycladen eilanden

Naxos vakanties

 Agia Anna Hotel  Villa Romantica Naxos  Hotel Ariadne Ag. Prokopios Naxos
Agia Anna appartementen Villa Romantica Hotel Ariadne
 appartement Galaxy Naxos  Naxos Resort  Naxos Hotel Sergis
Galaxy Appartementen Hotel Naxos Resort Hotel Sergis

Naxos, daar moet je geweest zijn!