• hydra
  • hydra
  • hydra

Ὕδρα - Hydra

Het autovrije en kosmopolitische eilandje Hydra is een van de meest bekende Saronische eilanden. Veel Griekse en buitenlandse acteurs, kunstenaars en musici komen al sinds de jaren '60 naar Hydra en een aantal beroemdheden heeft hier een (vakantie) woning. Daarnaast is het eiland door de gunstige ligging t.o.v. Athene en de Peloponnesos een geliefd excursiedoel met voornamelijk dagtoerisme. Er meren regelmatig grote de grote cruiseschepen  aan evenals  zeilflottieljes, motorboten en jachten . Hydra kreeg wereldwijde bekendheid door de hier in 1957 opgenomen film "Boy on a Dolphin" met Sophia Loren in de hoofdrol..

Hydra heeft een oppervlakte van ca. 55 km2, is ongeveer 20 km lang en maximaal 3,5 km breed. Het is nogal kaal en rotsachtig. Voornaamste bron van inkomsten is het toerisme, gevolgd door visserij en landbouw. Door de relatief korte afstand tot Athene wonen en werken veel eilanders in de wintermaanden in Athene en komen voor aanvang van het toeristenseizoen weer terug naar Hydra.  Hydra is een auto- en motorvrij eiland. In de smalle straatjes en trapsteegjes gaat men te voet of met (muil)ezel hetgeen bijdraagt aan de bijzondere sfeer van het eiland. Ook zijn er watertaxi's die van het ene strand naar het andere varen. 

Het pittoreske hoofdstadje Hydra stad is tegen een heuvel gebouwd en aan de kade liggen talloze kafenions, restaurants en terrassen. Veel van de gebouwen rond de haven dateren uit de 18e eeuw. Van de imposante herenhuizen (Archontika) van o.a. de families Kriezis, Spilioupulos, Voulgaris en zijn er enkele als museum ingericht en te bezichtigen. In de smalle straatjes liggen levensmiddelenzaken, boetieks, juweliers, kunstgalerieŽn en toeristenwinkels door elkaar. In Hydra stad zijn ook de enige geldautomaten van het eiland. In Hydra ligt een Historisch Archief met zeldzaam archiefmateriaal over de geschiedenis, traditie en cultuur van het eiland in de periode 1708 tot 1865. Er is een archief, museum en bibliotheek. Het Kerkelijke en Byzantijnse Museum is gevestigd in het oude klooster van Maria Hemelvaart en heeft een collectie gewaden, heilige vaten en iconen. Daarnaast is er een Nationaal Historisch Museum gevestigd in het huis van Lazaros Kountouriotis. Het museum van Post-Byzantijnse Kunst en Geschiedenis van Hydra is gevestigd in het herenhuis van Georgios Kountouriotis. Hier worden o.a. persoonlijke voorwerpen van de Kountouriotis familie tentoon gesteld.

Bezienswaardigheden: het eiland heeft zo'n 360 kerkjes en kloostertjes waarvan en veel open zijn voor bezoekers. Let op de kledingvoorschriften: lange rokken en bedekte schouders voor vrouwen, een pantalon voor mannen. Het klooster Ag. Efpraxia en het klooster van de profeet Elias (Profitis Elias) liggen op de berg Eros en bieden een adembenemend uitzicht. Andere kloosters zijn o.a. Agia Trias, Agios Nikolaos, en de nonnenkloosters Agia Matroni, Agia Evpraxia en Ag. Zourva.

Stranden op Hydra

Langs de ca. 56 km lange kustlijn liggen verschillende stranden, waarvan de meeste kiezelstranden zijn. Populair zijn Molos, Vlychos en Kaminia, met meer zand. In het zuiden liggen het kleine zandstrand Ag. Nikolaos en de mooie kiezelstranden Limnioniza en Bisti. Het strand van het Miramare Hotel in Mandraki is het grootste zandstrand. Hier kan men ook windsurfen. Er zijn verschillende watersportmogelijkheden op Hydra en het kristalheldere water leent zicht uitstekend om te snorkelen. 

Vakantie op Hydra

Aanvlieghaven is Athene.  De vlucht duurt ca. 3,5 uur. Er is een ferry en draagvleugelboot (1,5 uur) verbinding vanuit Piraeus. Ook zijn er verbindingen met o.a. Spetses en Poros, Zea en Porto Heli.  Ook zijn er watertaxi's en kleinere bootverbindingen tussen de eilanden onderling.

Er zijn geen pakketreizen naar Hydra. Wel zijn er mogelijkheden voor vakanties naar Aegina, Poros en Spetses vanwaar men naar Hydra kan. Men kan eenvoudig zelf een losse vlucht en hotel boeken. Booking.com heeft een selectie van  ruim 20 hotels op  Hydra.

Hydra, daar moet je geweest zijn!