Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Zakynthos

 • shipwreck
 • schildpad
 • zante

Ζάκυνθος - Zakynthos

Het eiland Zakynthos is met een oppervlakte van iets meer dan 400 km2 het derde in grootte van de Ionische eilanden. De lengte van het eiland bedraagt ca. 40 km, de breedte 20 km. Het hoogste punt van het eiland is de berg Vrachionas op 758 m. Aanvlieghaven is het vliegveld Dionysos Solomos (ZTH). Er zijn veerverbindingen met o.a. Kyllini en Patras op het vasteland en Kefalonia.

Zakynthos heeft door de prachtige natuur van de vroegere Venetiaanse overheersers de naam Fiori di Levant (bloem van het oosten) gekregen. Het is een eiland met pijnbomen begroeide heuvels en vruchtbare vlaktes met fruitbomen, uitgestrekte olijfboomgaarden, wijngaarden en akkers. Tussen Lagopodo en Kiliomeno ligt de zgn. orchideeentuin waar maar liefst 42 soorten groeien! Langs de 120 km lange kustlijn liggen lange zandstranden en imposante kliffen met raadselachtige grotten waaronder de beroemde Blue Caves. Hoofdstad is Zakynthos stad ook wel Zante genoemd en verspreid over het eiland liggen nog zo’n vijftig dorpen. Bekend is Zakynthos mede doordat op een aantal stranden de beschermde zeeschilpad Caretta-Caretta eieren legt in het zand van de stranden van o.a. Laganas, Vassilikos en Gerakas. Ook komt de eveneens zeldzame Monachus- Monachus zeerob nog voor in de wateren rondom Zakynthos. Ongeveer 22 zeemijlen ten zuiden van het eiland liggen de twee eilandjes Strofiadia. Vanuit de haven van Zakynthos varen er bootjes naartoe.

De hoofdstad Zakynthos stad is grotendeels verwoest tijdens de aardbeving van 1953. De getroffen gebouwen zijn niet gerestaureerd maar daarvoor in de plaats is de stad in een andere stijl herbouwd. Alex Roma is de winkelstraat die uitkomt bij de meerdere keren per week gehouden markt en op het St. Marcoplein staat de in 1797 na het vertrek van Napoleon geplante "Vrijheidsboom" omzoomd door cafeetjes en terrassen. Langs de haven loopt een lange boulevard. Beeldbepalend is de Campanile naast de kerk van de beschermheilige van het eiland de H. Dionysios. Het is de enige kerk die de aardbeving goed heeft doorstaan.Er zijn drie musea, het Byzantijns museum met schilderijen, houtsnijwerk en iconen; het Solomos Museum met manuscripten van Dionysis Solomos (de Griekse nationale dichter) en het Culturele Centrum van Zakynthos met een bibliotheek en kleine kunst galerij. Ook zijn er de mooie tuinen "Lofos Strani" waar Dionysos Solomos "Hymne voor de Vrijheid" -nu het Griekse volkslied- geschreven schijnt te hebben. Boven de stad ligt het grote Venetiaanse fort Frourio of Kastro. Het is gebouwd op de resten van de oude Akropolis en de antieke stad Psofida. De tand des tijds (en de aardbeving in 1953) hebben hun sporen achtergelaten maar het teken van de Venetianen , de leeuw van St. Marco, is nog steeds zichtbaar in de middelste van de drie poorten. Men kan er naar toe via een mooi wandelpaadje en vandaar genieten van het fantastische zicht op de stad het eiland en de zee. Voor de liefhebbers van noga is er de kleine Mandolaty fabriek op Eleftheriou Venizelou, waar te zien is hoe de specialiteit van Zakynthos wordt gemaakt.

Belangrijke evenementen zijn de processies op 24 augustus en 17 december ter ere van de patroonheilge van Zakynthos, St. Dionysios en in september is er een 3 tot 4 dagen durend wijnfeest.

Plaatsen en stranden op Zakynthos

Alikes, ca. 18 km ten noordwesten van Zakynthos stad, biedt mogelijkheden voor iedere vakantieganger. Er zijn watersport- en duikmogelijkheden en hier kan men surfen. Het kleine buurstrandje Alikanes, dat vooral bezocht wordt door families met kinderen.

Tussen Porto Zoro en Porto Roma liggen verschillende stranden zoals Ag. Nicolaos -genoemd naar het kapelletje even landinwaarts staat-, een klein resort met hotelletjes, appartementen en restaurantjes.

Gerakas, Sekania, Kalamaki, Laganas en Kaminia met de mooie zandstranden liggen aan de Laganas baai. Laganas is een echte toeristenplaats met veel voorzieningen, bars, restaurants en disco's. Er is een 9 km lang zandstrand met watersportmogelijkheden. De nesten van de Caretta-Caretta worden hier zoveel mogelijk beschermd door hekjes. Kalamaki heeft een mooi zandstrand en is eveneens een drukbezocht vakantieoord met veel voorzieningen. Laganas en Kalamaki liggen onder de aanvliegroute van het vliegveld. In de Laganas baai liggen de twee eilandjes Pelouzon en Marathonissi.

Tsilivi, Planos, Aboula, Drosiaen Ammoudi zijn mooie stranden ten westen van Zakynthos stad. In het populaire Tsilivi heeft een prachtig zandstrand, gezellige straatjes met winkeltjes, tavernes, bars en discotheken en het interessante Milaneio Nautical Museum.

Het bergdorpje Keri op de berg Skopos (413 m) aan de westkust van het eiland is beroemd om de schitterende zonsondergangen. Van hier is ook het eilandje Marathonisi duidelijk zichtbaar. Op de hoge kliff bij de vuurtoren zo'n 150 m boven de zeespiegel hangt aan een ca. 50 m hoge standaard een 670m2 grote Griekse vlag's . Van hieruit is er ook prachtig zicht op de Megali en Mikri Myzithra twee hoge rotsen in zee.

Navagio oftewel Shipwreck Bay / Smugglers Beach is het meest bekende plaatje van Zakynthos. Het wrak van een in 1980 gestrande smokkelboot ligt op een klein strandje langs een steile rotskust en kan alleen over water bereikt worden. Over een weg met haarspeldbochten is er wel een plateau bereikbaar met zicht op de mooie baai en omgeving.

Het dorpje Volimes in het noordwesten staat bekend om de handgemaakte vloer- en wandkleden, de Venetiaanse toren en het kerkje met 12- en 14 eeuwse fresco's.

Authentieke bergdorpjes zijn Gyri en Loucha. Gyro is het oudste en tevens hoogst gelegen dorpje van het eiland. Van hieruit kunnen de Hagioti en Zwarte grotten worden bezocht.

Verspreid tegen de hellingen van de bergrug Oros Vrachionas liggen een vijftal kloosters. Op de top van de berg Skopos staat de ruine van het klooster Skopiotissa. Archeologen hebben ontdekt dat het rond 1400 gebouwd is op de restanten van de oude tempel van de godin Artemis. Macherado is een centraal op het eiland gelegen bedevaartsplaats met het klooster Panayia Eleftherotria en de Agia Mavra kerk.

Caretta-Caretta

Jaarlijks vanaf april tot het einde van juni komen de schildpadden ’s avonds op het strand, leggen hun eieren in het zand en bedekken ze daarna. Na 55 dagen beginnen de jonkies zich uit te graven en zoeken hun weg naar het water. Slechts 2 van de 1000 groeien uit tot volwassen schildpadden. Het is dus van het grootste belang de nesten te beschermen. Op de stranden worden de nestplaatsen zoveel mogelijk beschermd door er hekjes omheen te plaatsen. De golf van Laganas, tusen Keri en Vassilikos maakt deel uit van het beschermde natuurgebied Marine Park . Het omvat het zeegebied en de eilandjes in Laganas baai, de stranden waar de schildpadden nesten maken en het omringende gebied zoals de biotoop Keri Lake en Strofades eilanden. In Dafni is een informatiecentrum gevestigd. Bij Kaap Geraki is enkele jaren geleden met steun van de Nederlandse WNF rangers een groot stuk strand aangekocht ter bescherming van de broedplaatsen van de schildpadden. Meer informatie op de Grieks- en Engelstalige website www.nmp-zak.org

Vakantie op Zakynthos

zante

Onderstaand een willekeurige keuze uit het aanbod van appartementen, villas en hotels op Zakynthos. Klik op de foto's voor meer informatie van de reisorganisator.

 Appartementen Kalimera Koukla Appartementen Lithakia Beach Appartementen Clio
Ag. Sostis: Kalimera Koukla apt. Lithakia Beach apt. Alikes: Appartementen Clio
 Appartementen Porto Iliessa complex bevindt zich aan het strand én in het centrum! Vanaf Euro 334,-- bij Sunweb Appartementen Elea & Studio's Popi Hotel Contessa
Argassi: Porto Iliessa Elea & Popi apt. Hotel Contessa
Hotel Katerina Palace Argassi Apt. Appartementen Vanessa
Argassi: Katerina Palace Windmill Studios Kalamaki: Vanessa apt.
 Al jaren is Hotel Sirocco een begrip in het prachtige plaatje Kalamaki in een fantastische omgeving, ideaal om te wandelen langs de mooie zandstranden of in de groene natuur. Hotel Daniel Hotel Louros Beach
Kalamaki Hotel Scirocco Hotel Daniel Louros Beach hotel
 Bungalows Garden of Eden: Deze rustig gelegen accommodatie is uitstekend geschikt voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Vanaf Euro 368,-- bij Suntip Janno Beach Hotel Anastasia Beach ligt direct aan het strand, winkels en restaurantjes op loopafstand.
Garden of Eden Laganas: Janno Beach apt. Anastasia beach hotel
Hotel Zante Park Hotel Poseidon Beach ligt op een rustige locatie in Laganas, direct aan het mooie brede strand en in de directe omgeving bevinden zich diverse restaurants en barretjes.  appartementen Timos
Laganas: Hotel Zante Park Poseidon Beach hotel Timos apt.
 Appartementen Filoxenia Alexandra Beach hotel Hotel-appartementen Sunrise
Tsilivi: Filoxenia apt. Alexandra Beach hotel Sunrise Apartotel
 George & Dawn Apt. Caravel Hotel Hotel Tsilivi Beach
George & Dawn Apt. Caravel Hotel Tsivili Beach hotel

zakynthos: daar moet je geweest zijn!