Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Paxos

  • grot
  • lakka
  • anti-paxi

Paxos - Παξοί

Het eiland Paxos ook wel Paxoi/Paxi genoemd en het kleine Anti-Paxos zijn de twee kleinste bewoonde Ionische eilanden. Ze liggen ten zuiden van Corfu en ongeveer op gelijke hoogte met Parga op het Griekse vasteland. Paxos is met een oppervlakte van ca.25 km2 het grootste. Bij Paxos horen nog de eilandjes Panagia, Ag. Nicholas (met oud Fort) Daskalia, Kalstonisi en het schiereilandje Mongonissi, zeer geliefd bij zeilers, net als het 2 zeemijlen zuidelijker gelegen Anti-Paxos met de mooie stranden Vrika en Voutoumi. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn toerisme, olijfteelt en visserij. De wijnbouw is grotendeels voor eigen consumptie.

Het heuvelachtige Paxos is een paradijs voor wandelaars. De groene hellingen contrasteren sterk met de kristalheldere zee met steeds wisselende kleuren en zijn grotendeels begroeid met o.a. olijfbomen, cipressen en pijnbomen en een aantal wijngaarden. De hoogste top de Ag. Isavros is 250m hoog. Een wir-war van wandelpaadjes brengt u op de mooiste plekjes van het eiland, vaak alleen te voet of per bootje bereikbaar.

Paxos heeft geen luchthaven en is alleen per ferry (Igoumenitsa), Flying Dolphin, Despina passagiersboot (Corfu)en watertaxi bereikbaar en heeft zodoende veel van het oorspronkelijke karakter behouden. De meeste bezoekers zijn dagtoeristen die per bootexcursie vanuit bijv. Parga en Corfu naar Paxos komen. Het is ook zeer geliefd bij zeilers, waarbij vooral de mooie baai van Lakka populair is. Buiten de maanden juli en augustus wanneer er Britten, Grieken en Italianen op vakantie komen, is het een nog grotendeels onbedorven eilandje met een vriendelijke bevolking. Vooral in de kleine dorpjes en het "binnenland" lijkt of het de tijd hier stil heeft gestaan. Het is een relaxt eiland met een ontspannen "way of life". Er zijn regelmatige busverbindingen tussen de grootste dorpen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de snelle "seataxi's".

Dorpen op Paxos

De drie grootste dorpen zijn Gaios, Lakka en Loggos. Daarnaast liggen er over het hele eiland verspreid verschillende gehuchtjes zoals Bogdanika , Kontogianika, Ozias en Kastania. Gaios is het hoofdstadje en heeft enkele mooie kerken, een museum, leuke winkeltjes, goede restaurants en gezellige terrassen. Hier komen de Flying Dolphin uit Corfu en de carferry vanuit Igoumenitsa aan. Lakka is het meest noordelijke dorp met een mooie baai en een favoriete bestemming voor zeilers. Rondom het haventje heerst en gezellige sfeer en in de straatjes achter de kade liggen verschillende winkeltjes en taverna's. Loggos ligt tussen Gaios en Lakka en is het kleinste van de drie dorpjes. Blikvanger van Loggos is de oude fabriek met het beeld boven de ingang. Aan de kade vindt men  taverna's, terrasjes en enkele winkeltjes. Gaios is het leuke hoofdstadje met de meeste winkeltjes en talloze terrassen, taverna's en kafenions. Gaios heeft een oude burcht, een klein museum en verschillende strandjes. Hier komen de ferries uit Igoumenitsa en de Flying Dolphin uit Corfu aan. 

Stranden op Paxos

Er zijn heel wat stranden op Paxos, vaak bedekt met fijn grind en kiezel dat in het water weer overgaat in een zandbodem, maar er zijn ook zandstranden en kleine baaitjes en inhammen die alleen vanaf het water bereikbaar zijn. De oostkust heeft een grillige kustlijn met beschutte baaien en de westkust is indrukwekkend door de steile kliffen met wel 40 grotten zoals o.a. Ypapantis en spectaculaire rotsen als Ortholitos en Tripitos. Bijzonder mooi zijn ook de baaien van Anti-Paxos.

Specialiteiten van Paxos

Paxos is één grote olijfboomgaard, Anti-Paxos één grote wijngaard. Olijfolie, honing en vooral de Anti-Paxos rosé zijn van goede kwaliteit.

Panayri-plaatselijke feesten: 15 Augustus, het feest van Maria-ten-Hemelopneming met processie en feest in Gaios. Eind augustus - begin september vindt het Internationale Paxos Muziek Festival plaats in Gaios. 

Vakantie op Paxos

Paxos is geen massa-bestemming voor de grote touroperators.  Het is eenvoudig zelf een vlucht naar Corfu te nemen en een appartement of vakantiewoning te boeken bij bijv.Corfu Vakanties.

Zij hebben een ruim aanbod uiteenlopend van appartementen voor 2 - 6 personen tot villa's met zwembad en kunnen u ook behulpzaam zijn bij het regelen van uw overtocht naar Paxos en autohuur ter plaatse.

Heel bijzonder is een verblijf op het -bijna onbewoonde- mooie eilandje Anti Paxos

Pakketreizen zijn te boeken bij Sunweb en RossHolidays.nl

Paxos: daar moet je geweest zijn!