Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Lefkas

  • lefkas
  • levkada
  • levkada
  • lefkada

Lefkas

Lefkas is een eiland met mooie lange stranden en schitterende baaien. Rondom Lefkas liggen een aantal kleine eilandjes zoals Meganissi, Madouri, een aantal minder bekende eilandjes en het beroemde eiland Scorpios. Scorpios is eigendom van de familie Onassis. Een standbeeld van de scheepsmagnaat Aristotelos Onassis staat op de promenade in Nidri. Het eiland dankt zijn naam aan Cape Lefkatas de imposante steile witte rotsen, helemaal in het zuiden van het eiland.

Tot ongeveer de 6e eeuw voor Christos maakte Lefkas deel uit van het Griekse vasteland. Nu is het door een draaibrug ermee verbonden. Lefkada wordt al bewoond sinds het Neolithische tijdperk. De welvarende kolonie maakte deel uit van Epirus. Later heersten de Turken, Venetianen, Fransen en Engelsen over het eiland. Sinds 1864 behoort het samen met de overige Ionische eilanden bij Griekenland.

Lefkas heeft een oppervlak van iets meer dan 300 km2. Er zijn naast natuurschoon veel bezienswaardigheden, kerken en kloosters, oude dorpjes en prachtige stranden.

Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.

De hoofdstad Lefkas-stad ligt in het noorden en bereikbaar via de grote draaibrug. Hier bevindt zich een grote jachthaven. Het kleine stadje heeft een aantal deels met kleurige golfplaten gebouwde woningen, smalle straatjes, kleine pleintjes, verschillende kerken, musea en deels verkeersvrije winkelstraten. De stad heeft ongeveer 8.000 inwoners.

De stad heeft talloze bezienswaardigheden. Bij de toegang van Lefkas stad ligt het fort Aghia Mavra, in 1300 gebouwd door de Siciliaanse Ioanni Orsini. Het ligt naast een kunstmatig kanaal op een eilandje van de lagune. Later hebben zowel de Venetianen en de Turken hun sporen er achtergelaten. Voor liefhebbers van musea zijn er o.a. het Archeologisch Museum, de Charamogleios bibliotheek met zeldzame boeken, gravures en kaarten, een Folklore Museum, en het Fonografisch Museum. De kerk van Aghios Spyridon (1685) de Agios Nikolaoskerk (1687) met opmerkelijke houtsnijwerk en de kerk van Christus Pantokrator (de Almachtige) gebouwd in 1700 met op de binnenplaats het graf van schrijver Valaoritis zijn de moeite van een bezoekje waard. Buiten de stad ligt het klooster Panagia Faneromeni, het religieuze centrum van Lefkas. In de buurt vindt u het oudere klooster (1650), gebouwd op de plaats van een Heratempel. Het klooster ligt op een heuvel en heeft mooi zicht op Lefkas stad, de lagune en de windmolens van Gyra. Jaarlijks vindt in Lefkas stad een internationaal folklore festival plaats waaraan dans, zang en muziekgroepen uit de hele wereld deelnemen.

De Papanikolis grot was de plaats waar boten en zeilboten onderdak gevonden wanneer ze werden bedreigd door stormen. De grot dankt haar naam aan de "Papanikolis" onderzeeŽr die hier in de Tweede Wereldoorlog lag. De grot is met 3.800 m≤ de tweede grootste grot van heel Griekenland. U kunt de grot met de talloze stalactieten per boot bezoeken. Een tweede grot, de Spilia tou Daimona grot ligt bij Spartochori.

Lefkas is een eiland waar men goed kan wandelen en fietsen. Het eiland heeft talloze mooie stranden zoals Porto Katsiki, Sivota, Egremmi, Kathisma, Agiofiloi, Gialos, Pefkoulia, Kalamitsi en Lagouna

Bekende vakantieplaatsen op lefkas zijn o.a. Vassiliki, Nidri, Agios Nikitas, Lygia en Poros. Naast Lefkas stad is ook Sivota populair bij (flottielje)zeilers. Windsurfers kunnen hun hart ophalen in Vassiliki (zuiden)en bij Ag. Ioannis -Gyra bij Lefkas stad.

Aanvlieghaven voor Lefkas is Aktio - Preveza op het vasteland. De afstand naar Lefkas stad is ongeveer 15 km.

Selectie villa's Lefkas

Lefkas Lefkas Lefkas
Agios Nikitas Villas El Camino Villas Olivetto Villas
Lefkas Lefkas
Villas Klio en Chloi Vertzamo Villas Palagio di Orio

Lefkas: daar moet je geweest zijn!