Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Kythira

  • kythera
  • kythira
  • kythera

Κύθηρα - Kythira

Het eiland Kythira ook wel Kythera genoemd is het eiland van de godin Aphrodite. Het eiland hoort officieel bij de Ionische eilanden maar ligt een heel stuk zuidelijker, tussen de Peleponnesos en Kreta. Met de witte huisjes trapsgewijs tegen de heuvels gebouwd, lijkt het op het eerste gezicht meer een Cycladen- dan een Ionisch eiland. Het is een heuvelachtig eiland met vruchtbare valleien en vooral in het westen en noorden een weelderige begroeiing. Het hoogste punt  is de Mermingaris met 506 m. De oppervlakte is ongeveer 280 km2 en verspreid over het eiland liggen zo'n zestig dorpjes met in totaal ongeveer 3500 inwoners. Hoofdstad is Chora (ook wel Kythira-stad genoemd). Het toerisme is er de laatste jaren sterk opgekomen. Eerst waren het voornamelijk oud-inwoners die naar Australië waren geëmigreerd en hier hun vakanties kwamen doorbrengen. Daarna volgden de Atheners. Sinds eind jaren '90 is het toerisme op gang gekomen en is inmiddels naast de landbouw, een niet-onbelangrijke bron van inkomsten geworden. Bezienswaardigheden zijn o.a. Kantouni,  een typische brug  met 13 bogen, een lengte van 110 m en 15 m hoog.  Een Engelse gouverneur liet de brug bouwen om zo snel bij zijn geliefde te kunnen komen. Een ander overblijfsel uit de Britse tijd is de zgn. Engelse school in Milapidea. Daarnaast heeft Kythira door de strategische ligging niet minder dan 3 oude forten, in Milopotamos, Avlemonas en  Paleochora. Het is een mooi eiland om te wandelen naar bijv. de prachtige watervallen Karavas, Mitata en Mylopotamos en de grotten van Ag. Sofia (Mylopotamos) Chousti (bij Diakofti) en Kalamos of de mooie Kaki Langada kloof. Een deel van Kythira ( en heel Anti-Kythira) hoort onder het beschermde natuurgebied Natura 2000.

Anti-Kythira is een klein eilandje met een oppervlak van ca. 20 km2. Het ligt ongeveer 20 zeemijlen ten zuiden van Kythira en 17 mijlen vanaf Kreta. Hoofdstadje en haven is Potamos. Boven de baai van Xeropotamos ligt het oude Kastro waarvan de muren nog uit de Hellenistische periode dateren. Bij opgravingen in de buurt van de oude vesting "Aegila" werd in 1880 een marmeren Apollo standbeeld ontdekt. Het is nu te bezichtigen in het Archeologisch Museum in Athene. Er zijn ook restanten van een Apollo tempel gevonden. Verdere bezienswaardigheden zijn de Andronikos watermolen uit het begin van de 19e eeuw en de vuurtoren op kaap Apolytaras, het uiterste zuidpunt van het eiland. Daarnaast heeft Anti-Kythira niet minder dan 7 kerken. Zwemmen kan men o.a. Xeropotamos en Chalara. Potamos heeft 2 taverna's waar u van lokale specialiteiten kunt genieten. De thijmhoning van Anti-Kythira is een smakelijk souvenir om mee te nemen. Anti-Kythira heeft een wekelijkse bootverbinding met Kythira en Kreta.

Dorpen op Kythira

De hoofdstad Chora ligt in het zuiden van Kythira. Het plaatsje heeft smalle straatjes met souvenirwinkeltjes, fotogenieke witte huisjes, afgewisseld met statige herenhuizen en Venetiaanse gebouwen. In het Venetiaanse kasteel dat werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw is nu het Historisch Archief gevestigd. Ook heeft Chora een archeologisch museum. Strandliefhebbers kunnen terecht op het strand van Kapsali. Regelmatig worden er films vertoond in de "openlucht bioscoop", het schoolplein van Chora. Kapsali is gebouwd rondom de twee mooie baaien en beschikt over diverse toeristische voorzieningen. Aan het strand zijn watersportmogelijkheden en het is mogelijk om tochtjes met de glass-bottom boot naar de grotten en naar het eilandje Anti-Kythira te maken.

Avlemonas is volgens velen het mooiste dorp van Kythira. Palaiopolis is het grootste strand en dit is misschien wel de meest aantrekkelijke streek van het eiland. Een lang zandstrand, heerlijk geurende kruiden en de de bijzondere Madonnalelies en de overal aanwezige sempervivum. Oorspronkelijk lag hier de oude stad Kythira (palaio=oud polis=stad)en de baden van Aphrodite, geboorteplaats van de godin van liefde en schoonheid.

Dhiakófti: havenplaatsje aan de oostkust met mooi zandstrand, enkele taverna's en weinig toeristische activiteiten.

Kalamos is een klein op toerisme ingesteld dorpje met dichtbij de drie mooie stranden Firi Ammos, Chalkos en Vroulea. Tussen Kalamos en Kapsali ligt het dorpje Spilies vanwaar een smalle kloof en grote grot met stalagmieten en de Agia Sophia kerk bereikbaar zijn.

Potamos is het grootste dorp van het eiland. Iedere zondag is er een vlooienmarkt. Het dorpsplein met taverna's en terrassen vormt nog steeds het middelpunt van het dorpsleven. Een paar kilometer verder liggen de overblijfselen van de Middeleeuwse hoofdstad Agios Dimitrios nu bekend als Paleochora in de dertiende eeuw gebouwd door Byzantijnen en in 1537 door Barbarossa verwoest. Geoefende wandelaars kunnen hier een moeilijke maar mooie tocht door de kloof lopen. Vanaf het kasteel is er schitterend zicht op de Kaki Langada kloof .

Het authentieke dorpje Mylopotamos is een authentiek dorpje vanwaar men een prachtige wandeling kan maken naar de waterval,  restanten van een watermolen en de grot van Agia Sophia.

Stranden op Kythira

Agios Elevtherios is een klein en strand aan de westkust van het eiland. Het is omgeven door enorme rotswanden en heeft daardoor een intiem karakter.

Kyriakoulou is klein, met witte steentjes tussen hoge rotsen, toegankelijk over zee of door de kloof, die begint bij de grot van Agia Sophia.

Agia Pelagia heeft fijn zand. Het is niet georganiseerd, maar in de directe omgeving liggen cafés, restaurants, minimarktjes en enkele toeristische winkels. Het strand strekt zich uit langs de weg door Agia Pelagia.

Paleopoli is het langste strand van het eiland. Het is een breed zandstrand waar tijm en kleine Madonna lelies groeien. Het strand bestaat uit de twee zandbanken, Limni en Piatsa. Hier zou het bad van Aphrodite (de godin van schoonheid en liefde) zijn geweest. Het is ideaal voor watersporten, zoals windsurfen.

Agios Nikolaos ligt op de noordpunt van het eiland, net onder de vuurtoren van Moudari. Het is een beschut rustig strand.

Ten noorden van Limnionas strand ligt een grot in de zee de zgn. Seal grot, waar nog zeehonden leven. Ten zuiden van Limnionas, gaat een onverharde weg vanaf het klooster Mirtidion naar het kleine Limnaria strand dat ideaal is om te vissen.

Kapsali: het dubbele zandstrand onder Chora wordt door een rots gescheiden. Beide stranden hebben zand en kiezels. Deze stranden zijn bekend en veelbezocht maar niet te druk.

Kaki Langada ligt aan het einde van de Paleochora kloof. In de wintermaanden vormt zich hier achter het strand een groot meer door het water dat uit de kloof stroomt.

Diakofti is een strand met mooi wit zand . Ideaal voor het zwemmen en naderhand genieten van verse vis in een van de taverna's.

Kaladi is het meest bekende en misschien wel het beste strand van het eiland. Het is een kiezelstrand met helder water. Er zijn geen faciliteiten!

Komponada is een rustig, met grote kiezelstenen bedekt strand en zeer diep water aan de oostkust van het eiland. Het is een van de meest pittoreske stranden van het eiland.

Melidoni ligt in het zuidwesten van Kythira. Het is een zandstrand met helder water en meestal heerst er een serene rust.

Vakantie op Kythira

Kythira heeft een klein vliegveld (KIT) met een korte landingsbaan, landinwaarts gelegen tussen Dhiakófti en Frilingiánika. Er zijn rechtstreekse vluchten naar Kythira, Athene en Kalamata en vluchten vanaf verschillende Griekse luchthavens naar Kythira. Per boot en Flying Dolphin is het eiland bereikbaar vanuit Piraeus. Ook kan men vanuit Patras, over het vasteland naar Kalamata, Neapoli of Gythio en dan verder met een carferry. Er is ook een ferryverbinding tussen Kythira, Anti-Kythira en Kreta.

Kythira is geen bestemming voor de grote touroperators. Het is goed te combineren met een vakantie op de Peloponnesos. Men kan eenvoudig zelf een vlucht en hotel of appartement boeken.

Pakketreizen met vlucht, transfer en verblijf kunnen geboekt worden bij RossHolidays.nl

RossHolidays.nl Kythira Aan de rand van het dorp Agia Pelagia, ligt Huize Golden Sun. Door de ligging tegen de heuvel heeft het vanaf de terrassen een prachtig uitzicht richting zee en op het bergachtige landschap van de Pelopónnesos aan de overkant. 

De eigenaren Tassos en Vicky zijn trots op hun woning en hebben alles met smaak en liefde ingericht. Een ander liefde van de eigenaar is muziek. Tassos speelt accordeon en zingt. Tijdens de zomermaanden treedt hij regelmatig op in een van de tavernes in Agía Pelagía. 

De eigenaren wonen bij de studio’s en zijn daarom vaak in de buurt. Meer over Huize Golden Sun »

Kythira Eigenaresse Eleni heeft haar vakantiewoningen de naam Filira gegeven. Huize Filira is tegen de heuvel gelegen en ademt een rustieke sfeer uit. Het bevat twee appartementen en enkele studio’s verdeeld over twee gebouwen. De eigenaars wonen naast Huize Filira en zijn regelmatig in de buurt. Er is een mogelijkheid tot ontbijt in Huize Filira. Meer over Huize Filira
Dit sfeervolle hotel ligt aan de rand van Agia Pelagia en heeft prachtig uitzicht op zee. 

Er zijn verschillende soorten kamers verdeeld over verschillende verdiepingen. 

Het ontbijt is inclusief en in de avonduren kan men a la carte eten bij het zwembad. 

Alle kamers hebben een balkon of terras met zeezicht. Meer over Kythira Golden Resort »

Meer over Huize Kyriakos Aan een hellende weg, 150 meter van de kade met tavernes, minimarkt en het strand van Agía Pelagía, ligt Huize Kyriákos. 

Het bestaat uit twee gebouwen en is ruim opgezet met mooie terrassen en trapjes rondom. 

Er zijn zes appartementen en een studio, verdeeld over twee verdiepingen.

Meer over Huize Kyriakos

Meer informatie over de accommodaties en on-line boeken kan door op de verschillende namen of fotos te klikken.

Kythira: daar moet je geweest zijn!