Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Kefalonia

  • strand
  • argostoli
  • strand
  • fiskardo

Κεφαλληνία - Kefalonia

Het eiland Kefalonia is niet alleen het grootste maar ook meest bergachtige van de Ionische eilanden. Het eiland heeft een oppervlak ca. 780 km2. De hoogste top 1628m is Mt. Enos (Ainos) . In dit natuurgebied waarvan de hellingen begroeid zijn met de zeldzame "zwarte" Kefalonia dennen , leven nog "wilde paarden". Aan de voet van Mt. Ainos ligt de Omala Vallei met de eindeloze druivenstruiken waarvan de beroemde Robola wijn gemaakt wordt. Hier ligt het indrukwekkende klooster van Ag. Gerasimos, de beschermheilige van Kefalonia. Ook de stranden van Kefalonia zijn indrukwekkend en afwisselend. Langs de grillige kustlijn liggen prachtige stranden zoals Myrtos Beach en Makri en Plats Yalo en kleine baaitjes onderaan steile rotshellingen. Aanvlieghaven is Odysseus Airport (EFL) bij Svoronata ca. 8 km buiten de hoofdstad Argostoli. Er zijn veerverbindingen met het vasteland, Kyllini en Patras, de eilanden Ithaka, Zakynthos en Lefkas. Kefalonia is een broedplaats van de reuze zeeschildpad Caretta caretta. In de wateren rondom Kefalonia leeft in de beschutting van de grotten ook de zeldzame en strikt beschermde monniksrob...

Plaatsen en stranden op Kefalonia

Argostoli, gelegen aan de gelijknamige baai en via een lange dam bereikbaar, is sinds 1757 de hoofdstad van kefalonia. De stad werdt tijdens de aardbeving in 1953 geheel verwoest en ervoor in de plaats is een moderne stad gekomen met een lange boulevard met palmen. Argostoli is het bestuurlijk centrum, met deels autovrije winkelstraten, een theater, een archeologisch, Korgialenios folkloristisch museum, de Korgialeneios Library met oude boeken en manuscrpiten. Hoewel de stad op het eerste gezicht niet misschien niet echt mooi lijkt, zijn er verschillende mooie gebouwen en pleinen. Aan de rand van de stad liggen de Kefalonia Botanische tuinen. Langs de Koutavos lagune zijn wandelpaden aangelegd en het eilandje is een beschermd vogelreservaat. Aan de rand van het reservaat staan borden met gegevens over de vogels. Argostoli heeft een ferryhaven (o.a. uit Patras) en er is een regelmatige verbinding met Lixouri. Argostoli heeft een klein strand aan de weg naar Lassi, waar grotere stranden liggen.

De meest populaire badplaats op Kefalonia is Lassi met de twee prachtige stranden Makris en Platis Yialos de ultieme bestemming voor iedere strandliefhebber. Lassi heeft een gunstige ligging, zowel voor strandbezoek, dagtochten te maken en te wandelen. Lassi ligt ca. 2,5 km van Argostoli verwijderd en de stranden waren oorspronkelijk de stranden van Argostoli. In de loop der jaren is er een vakantiedorp ontstaan. Bij Lassi ligt ook de grot (er is nu een kapel is gebouwd) waar de H. Gerasimos, beschermheilige van Kefalonia heeft geleefd. Lassi heeft 'n supermarkt, (strand) bar en restaurantjes. Aan de verschillende stranden watersportfaciliteiten en zijn ligbedden en parasols te huur.

Sami: vooral voor natuurliefhebbers is Sami in het oosten van Kefalonia een fijne plek om te verblijven. De hoge bergen, de zee en de beroemde Melissani Drograti grot-in op loopafstand. Vooral de grote grot (5 km van Sami) is de moeite waard. Sami is de grootste ferryhaven van Kefalonia.

Svoronata: klein dorpje, landelijk gelegen tussen sinaasappel- en olijfboomgaarden. Twee km buiten het dorp ligt het vliegveld. Bij Svoronata liggen de mooie stranden Avithos, Aichelis en Ammos. Het dorpje heeft enkele winkeltjes en tavernas.

Skala is een kleine badplaats met een gezellig plein met fontein, tavernes, winkelstraatje en uitgaansmogelijkheden. Het is een echt vakantieplaatsje met een lang zandstrand waar verschillende watersportmogelijkheden zijn. Landinwaarts liggen de ruines van de oorspronkelijke dorp dat in 1953 bij de aardbeving verwoest is.

Trapezaki: klein tegen een heuvel gebouwd dorp waar de woningen verspreid tussen de olijfboomgaarden liggen. Door de hogere ligging is er mooi zicht op de omgeving en de zee. Verspreid door het dorpje liggen enkele tavernes en winkeltjes. Ca. 1,5 km buiten Trapezaki ligt het drukkere Lourdas Beach met verschillende faciliteiten.

Lixouri: de overkant van de baai van Argostoli ligt de tweede stad in grootte van Kefalonia. De stad werdt na de aardbeving in oorspronkelijke staat herbouwd zoals het oorspronkelijk was. Er is een regelmatige veerboot verbinding tussen Lixouri en Argostoli.

Fiskardo: sfeervol vissersdorpje, een van de weinige plaatsen op het eiland die niet door de aardbeving in 1953 zijn verwoest. Charmant, kleurrijk, trendy met een leuke havenpromenade, veel restaurantjes, tavernas en winkeltjes en heel populair bij zeilers. Talloze (zeil)jachten, excursieboten en visserbootjes meren dagelijks aan zodat er aan de kade met de vele terassen altijd wel iets te beleven valt! Fiskardo is grotendeels verkeersvrij.

Het kleine onder aan een intieme baai gelegen Assos is misschien wel het mooiste dorpje van Kefalonia. Het ligt in een prachtig landschap. Een mooie wandeling gaat naar de hooggelegen ruine van een Venetiaans Fort. Het sfeervolle dorpje heeft enkele mooie Venetiaanse huizen, een dorpsplein, vier of vijf taverna's en een minimarkt. Aan de restauratie van Assos na de aardbeving is een grote bijdrage geleverd door de inwoners van Parijs. Assos heeft een strandje aan de ingang van het dorp en een strand in het centrum met op de achtergrond het plein met taverna's, een oud kanon en monument. In Assos zijn kleine bootjes te huur om de omgeving te verkennen.

Vakantie op Kefalonia

kefalonia

Onderstaand een willekeurige keuze uit het aanbod van appartementen, villas en hotels op kefalonia. Klik op de foto's voor meer informatie van de reisorganisator.

 Apollonion Huize Georgia Sami Beach
Apollonion Resort Xi Huize Georgia Sami Beach Villas

 

   
 5 * Hotel in Lassi  Aloni Cottages  Korianna
Hotel Mediterrannee Aloni Cottages My little place on the hill

 

Ionian Dream Svoronata Astra Village Lassi
Ionian Dream Villas Astra Village Metaxatos appartementen

kefalonia: daar moet je geweest zijn!