Home » Griekse eilanden » Ionische eilanden » Ithaka

  • vathy
  • strandvakantie
  • stavros

Ιθάκη - Ithaka

Het eiland Ithaka ook wel Ithaki genoemd staat bekend als het thuisland van Odysseus. Het eiland heeft geen vliegveld en is daardoor buiten de maanden juli en augustus nog grotendeels ontsnapt aan het massatoerisme. In deze maanden komen er voornamelijk Griekse, Italiaanse en Britse bezoekers. Ithaka met zijn pittoreske vissersdorpjes, mooie en rustige stranden en kleine slaperige traditionele dorpjes is vooral geschikt voor een rustige vakantie. Bootverbindingen zijn er vanuit Vathy en Pisaetos naar Brindisi, Patras, Astakos, Lefkada en Kefalonia. Ithaka heeft een oppervlakte van ongeveer 96 km2 en zo'n 100 km kustlijn. Het wordt door een kanaal van ca. 3 km van Kefalonia gescheiden. De oostkust is ruw, steil en bijna kaal, in tegenstelling tot de groene westkust die langzaan afloopt in de Ionische Zee. Noord en zuid Ithaka worden met elkaar verbonden door een smalle bergkam, de Aetos (Adelaar) vanwaar men links en rechts de zee kan zien liggen, een deel van Ithaka en Kefalonia. Ithaka is een eiland van rotsen en bergen, met daartussen enkele vruchtbare valleien waar olijfbomen, druivenstruiken, groenten en fruitbomen groeien.

Ithaka staat bekend als het thuisland van Odysseus en er zijn dan ook verschillende archeologische plaatsen die hiernaar verwijzen. Zo is volgens de mythologie de Nymfon of Marmarospilia grot de plaats waar Odysseus de giften van de Faiaken had verborgen na zijn terugkeer uit Troje. (Neem een zaklantaarn mee bij een bezoek aan de grot). In het noordelijk deel ligt de Loizos grot waar het kleimasker met inscriptie "opgedragen aan Odysseus" gevonden is. Ook het terrein en restanten van de school van Homer kunnen nog worden bezocht.

Korfoe

Plaatsen op Ithaka

Vathy/Vathi is sinds de 16e eeuw hoofdstad en zou oorspronkelijk Homerus' haven Forkynos zijn. Ongeveer 2/3 van de eilandbevolking woont in de hoofdstad. Het grootste deel van de oude gebouwen uit de Venetiaanse tijd en de latere Franse forten werden verwoest tijdens de zware aardbeving van 1953, maar er werd ook veel in oude stijl hersteld. Vathy heeft een archeologisch, nautisch en folkloristisch museum (niet te missen door het grote standbeeld van Poseidon bij de ingang) en verschillende mooie gebouwen zoals bijv. Dracouli Villa. De Taxiarchis kerk bezit een icoon van Christus die wordt toegeschreven aan El Greco. Het stadje ligt rond een grote baai waar veel jachten aanmeren. Vlakbij de aanlegsteiger van de ferry ligt het beboste eilandje Lazaretto (ook Sotira naar het gelijknamige kerkje genoemd). Het eilandje heeft eerst dienst gedaan als quarantainestation en daarna tot ca. 1912 als gevangenis waarnaar o.a.  vrijheidsstrijders verbannen werden. Aan de andere kant, bijna aan het einde van de baai ligt een viskwekerij en een eindje verder over een smal weggetje is een strand bereikbaar. Langs de kade ligt een groot aantal terrassen waar het goed toeven is en de vissen graag een hapje brood mee komen eten. In het middelste deel bij de bushalte en het grote anker ligt een internet café. Ook het centrale plein is één groot terras waar jong en oud elkaar 's avonds ontmoet. In de smalle straatjes liggen leuke winkeltjes en gezellige taverna's.

Stavros: centrum van noord-Ithaka. Bij aankomst met de boot in Frikes is Stavros op enkele kilometers afstand het eerste dorpje. Het dorpje heeft een Plateia met terrassen en in het parkje kijkt Odysseus over de zee. Bijzonder in Stavros is ook de Sotiros kerk met de twee torens. Ten zuiden van het plaatsje ligt het haventje van Polis vanwaar de vissers nog gaan vissen evenals een mooi strand. Het bij de Loizos grot gevonden kleimasker is nu te zien in het plaatselijke museum. Iets ten noorden van Stavros ligt de heuvel Pilikaton met opgravingen van een kleine vesting en schitterend zicht over een groot deel van het eiland.

Frikes: de ferry vanuit Vassliki - Lefkas komt aan in Frikes. Vanaf het water is zijn de oude molens op de heuvels al duidelijk zichtbaar. Men is het er niet helemaal over eens of het dorpje z'n naam te danken heeft aan de god Frikon of aan de gelijknamige piraat die zijn basis had in de baai van het plaatsje. In het haventje leggen in de zomer vaak jachtjes aan en er liggen een aantal gezellig terrasjes omheen.

Kioni: in traditionele stijl herbouwd dorpje. Aan de haven staan nog de ruines van drie van de 9 oorspronkelijke windmolens uit de bloeitijd van het dorp. Kioni met de hoefijzervormige baai, terrasjes en kafenions is populair bij flottieljez eilers. Langs de weg van Kioni naar Frikes liggen enkele mooie kleine baaitjes en een ca. 1 km lang strand.

Agi Saranda: de "Veertig Heiligen" waar het gehuchtje naar genoemd is, hebben ervoor gezorgd dat het dorpje de aardbeving van 1953 vrijwel ongeschonden heeft doorstaan zodat er nog steeds een aantal van de de traditionele stenen huizen staat. Zuidelijk ligt de mooie Afales baai en twee kiezelstrandjes.

Kathara: schitterend en onvergetelijk zicht op Vathy, de baai en zuid Ithaka biedt de weg die naar het op de berg Neritos gelegen Moni Katharon. Let op overstekende geiten en schapen die hier vrij rondlopen! Het klooster is (m.u.v. siesta uren)  toegankelijk.  Een eindje van het klooster vandaan staat een grote vrijstaande klokkentoren die na de aardbeving van 1953 opnieuw is opgebouwd. Op 7 en 8 september vindt hier een groot festival plaats. In het houten gebouwtje aan de rand van de weg zetelt de brandwacht van Ithaka.

Perachori: ligt op een heuvel boven Vathy.  Van hieruit kunt u een bezoek brengen aan het middeleeuwse Taxiarchion Klooster. Het dorp staat bekend om de goede kwaliteit wijn. Deze op de heuvels boven Vathy gelegen plaats biedt één van de meest spectaculaire uitzichten over Ithaka.

Pisaetos is geen echt dorp maar de aanlegplaats voor de grotere ferryboten die nu wegens bezuinigingen niet meer in Vathy aanleggen. Aan het strand liggen verschillende huizen  en de baai wordt gedomineerd door de 380 m hoge heuvel. Hier vindt men nog cyclopische muren (Burcht van Odysseus) en de ruines van de oude stad Alalkomene. Het grote bord aan de rand van het terrein geeft uitleg. Wie de wandeling naar boven wil maken doet er goed aan er rekening mee te houden dat er het grootste deel geen schaduw is en goed schoeisel een vereiste. 

Stranden op Ithaka

Een aantal van de mooiste stranden van Ithaka zijn het best per bootje bereikbaar. Er zijn verschillende verhuurbedrijven. De stranden zijn voornamelijk bedekt met kleine ronde kiezelstenen. Vaak groeien de bomen totaan het water en zorgen voor schaduw. 

Dexia-Dexa: ligt aan de weg van noord Ithaka naar Vathy. In het hoogseizoen kan het hier nogal druk zijn en staan de auto's op de smalle weg tegenover het strand geparkeerd. Er zijn douches, toiletten en een Kantina, ligbedden en parasols.

Aan de andere kant van Vathy ligt Loutsa,  een leuk zandstrand. Even verder liggen Mnimata en ca. 3 km buiten Vathy het Sikinos strand aan de gelijknamige baai. Over een smalle veldweg (of per bootje) bereikt men Jidaki, één van de mooiste stranden  van Griekenland,  met zicht op de onbewoonde eilandjes en zelfs het vasteland. 

Specialiteiten van Ithaka

Op Ithaka wordt goede rosé en witte wijn gemaakt die alleen op Ithaka verkrijgbaar is. Een typisch gerecht is Tserepa een in een kleipot bereid gerecht van vlees, (meestal kip) knoflook, kruiden en aardappelen dat zonder olie of vocht wordt bereid door het langzaam te laten gaaren.  Daarnaast zijn er talloze visgerechten,  gemarineerde vis en mosselen in knoflook en  specialiteiten zoals bijv. Savoro: grote sardines in olie en azijn met rozemarijn, knoflook en rozijnen. Een zoete specialiteit is Ravani een cake van rijst, honing en olijfolie.

Panayiri

Feesten op Ithaka zijn o.a. in Perachori op 1 mei en een wijnfestival in augustus. Frikes: 24 juni & 20 juli. Kioni: 20 juli. Stavros: 5 en 6 augustus. Platithiria: 15 augustus

Bron: www.corfuvakanties.nl

Vakantie op Ithaka

Net als Paxos is Ithaka geen massabestemming voor de grote touroperators. De mogelijkheden van pakketreizen zijn zeer beperkt. Het is eenvoudig zelf een vlucht naar Kefalonia of Lefkas te nemen en hotel, appartement of vakantiewoning te boeken. Op deze manier kan men een mooie combinatievakantie samenstellen en/of met eigen auto reizen. 

Ithaka: daar moet je geweest zijn!