Egeische eilanden » Thassos
  • Thassos
  • Strandvakantie
  • Thassos

Θάσσος

Thassos/Thasos is het meest noordelijke Griekse eiland en ligt in het noord-oosten van Griekenland in het noordlijk deel van Egeische zee, ongeveer 8 zeemijlen van de streek Macedonie op het vasteland. Hoofdstad is de kustplaats Limenas, ook Thassos-stad genoemd. Het bijna ronde eiland heeft een oppervlak van ca. 380 km2 met zo'n 100 km kustlijn. De dichte dennen, pijnbomen, platanen en eikenbossen zijn de reden waarom Thassos het "groene eiland" wordt genoemd, de gevolgen van de grote branden in de jaren 80 zijn inmiddels niet meer zo duidelijk zichtbaar. De dennen zijn beroemd om hun rechte witte stam, waarvan scheepsmasten worden gemaakt. Bij Thassos horen nog de drei kleinere eilandjes Thassopoulo in 't noorden, Gramvoussa en Kynira in 't oosten en Panagia in het zuiden. Drie bergruggen domineren Thassos waarvan het Ipsarion-Massiv in het noordoosten het meest indrukwekkend is. Het is een populaire bestemming onder vogelaars en veel bezoekers komen naar Thassos om te wandelen. Er zijn tal van wandelroutes, zowel langs de kust als in het bergachtige binnenland van het eiland. Ze brengen de wandelaar door groene valleien naar afgelegen kapelletjes en kloosters, verlaten dorpjes en verborgen bronnen tot op het hoogste punt de in het midden van het eiland gelegen bergtop Ipsarion (1205m). Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast is er marmerwinning en buiten de dorpen staan talloze kleurig geverfde bijenkorven. Op Thassos wordt ongeveer 10 procent van de totale Griekse honing geproduceerd. Belangrijk zijn verder de olijven, veeteelt(schapen en geiten) en visserij. 

Het eiland heeft geen vliegveld. Aanvlieghaven is Kavala International Airport „Megas Alexandros“ op het vasteland. Per ferry is het eiland bereikbaar vanuit Kavala en Keramoti. Er zijn bootverbindingen met Limenas (Thassos-stad) en Skala Prinos. De overtocht duurt ongeveer een half uur. Tussen de dorpen zijn er regelmatige busverbindingen. Over rond het eiland loopt een ringweg die het eiland rondloopt met zijweggetjes naar talloze dorpjes en stranden.

Naast de mooie natuur heeft Thassos de bezoekers nog heel wat te bieden zoals prachtige (zand)stranden, leuke dorpjes en oudheidkundige bezienswaardigheden. De ongeveer 100 kilometer kustlijn rond het eiland biedt talrijke stranden voor zwemmen en zonnebaden. De fijne zandstranden lopen langzaam af in het water en zijn daardoor ook heel geschikt voor kinderen. Er zijn tal van stranden met bars en tavernes, maar evengoed afgelegen stranden en kleine verlaten baaien. Op verschillende stranden is een ruim aanbod aan watersportactiviteiten. Bekende stranden zijn o.a. Golden Beach, Paradissos, Aliki, Psili Ammos en Tripiti.

Heel bijzonder is het -slecht bereikbare en daardoor relatief onbekende- natuurbad Giola in het zuiden van het eiland.

Thassos heeft in vergelijking met de zuidelijker gelegen eilanden in de Egeische zee een milder klimaat met een wolkenloze blauwe hemel, droge lucht en een aangename 25 tot 30 graden in de zomer en regenachtige winters. Ook bij de zomerse hitte met temperaturen boven de 30 graden is het op het strand nog steeds aangenaam door de Meltemi, de typische zomer noordenwind van de Egeïsche Zee. Het seizoen loopt tot in oktober. De drukste maand is augustus.

Plaatsen op Thassos:

Limenas, de hoofdstad is een levendige haven- en badplaats met een sfeervolle kade en vissershaventje met terassjes. In het deels autovrije centrum liggen talloze tavernes, winkeltjes, boetiekjes, juweliers en terrassen. Geniet onder de oude platanen van een café frappé of een ouzo en klim naar het boven het plaatsje gelegen oude amfitheater om te genieten van een prachtig uitzicht. Limenas heeft verschillende archeologische opgravingen, zoals de Agora (5 v Chr) met enkele gerestaureerde zuilen en een archeologisch museum. Bij het vissershaventje ligt het zgn. Thassos- strand het grotere Vournelis strand en 2 km ten oosten van Limenas het Makryammos strand.

Chryssi Amoudia (Golden Beach) is een gezellig toeristendorpje op ongeveer 10 km van Limenas. Het ligt aan een prachtige baai met kristalhelder water en een lang zandstrand dat langzaam in zee afloopt en daardoor ook een prima bestemming is voor de jongste en kleinste vakantiegangertjes. Er is een klein centrum met verschillende typisch Griekse tavernas en een busverbinding met hoofdstad Limenas.

Het voormalige vissersdorpje Skala Potamias ligt ten zuiden van Chryssi Akti Beach. Ook hier een langzaam aflopend strand maar ook mogelijkheden tot waterssporten, verhuur van ligbedden en parasols. Er zijn verschillende winkeltjes, restaurantjes, barretjes en een kleine discotheek. Op ca. 5 km ligt het authentieke bergdorpje Panagia, bekend om o.a. de drinkwaterbronnen en de honing-amandellikeur.

Potos ligt aan de zuidkust op ongeveer 45 km van de hoofdstad Limenas. Het gezellige plaatsje is een leuke bestemming voor jong en oud en ligt aan een mooie baai met een fijn zandstran d met verschillende faciliteiten. 's Avonds kunt u vanaf de autovrije boulevard genieten van een prachtige zonsondergang. Bij helder weer is er zelfs zicht op het schiereiland Chalkidiki en de berg Athos van de bekende monnikenkloosters.

Pefkari ligt vlakbij Potos en is een gezellig badplaatsje met veel restaurants, terrassen, uitgaansgelegenheden en een mooi strand met faciliteiten.

Limenaria ligt aan de zuidkust en is ook een favoriete bestemming bij de Grieken. Het direct aan zee gelegen stadje met een postkantoor, banken en verschillende winkels heeft een brede boulevard en een gezellig haventje. Van hier heeft men prachtig zicht op de rotsen gelegen Mikro Palataki (klein paleisje).

Skala Rachoni ligt aan een baai met enkele winkeltjes, tavernes en woonhuizen. De achterliggende olijfboomgaarden nodigen uit tot wandelen en van hier kan men gemakkelijk naar het 4 km verder gelegen dorpje Skala Prinos met winkeltjes, cafés en restaurantjes en prachtige zandstranden.

Kinira aan de oostkust is een klein vakantiedorp met typisch Griekse sfeer, een prachtig wit zandstrand een aantal winkeltjes en tavernes, voor een vakantie tussen de lokale bevolking!

Tips: een bezoek aan het door Monumentzorg beschermde dorp Theologos met de bijzondere Macedonische huizen en  de kloosters Archangelos.

Thassos heeft een groot aanbod aan hotels en appartementen. Een aantal mogelijkheden voor een fijne vakantie;

Thassos

Direct aan zee gelegen is Huize Plaka. Vanaf de weg komt men via de gezellige entree op het gemeenschappelijke terras waar men ook terecht kan voor een drankje. Vanaf hier kan met het strand bereiken waar tevens enkele ligbedden en parasols voor u staan. De afstand tot de eerste taverne is ongeveer 500 meter en naar de haven van Skala Kallirachi met meerdere tavernes en minimarkten is het circa 2 kilometer.

Meer lezen over Huize Plaka »

Thassos

Midden in het gezellige vissersplaats Skala Maries ligt Huize Toutoula dat uit vijf studio’s bestaat. Diverse tavernes liggen op loopafstand rond de haven en ook een minimarkt ligt om de hoek. Het Skala Maries-strand ligt op 50 meter afstand voor een snelle verkoelende duik. Het zandstrand Atspas ligt op ongeveer 750 meter.

Meer lezen over Huize Plaka »

Thassos

Omgeven door olijfbomen liggen de zes ruime woningen verspreid in een mooie tuin. Alle woningen zijn onlangs gerenoveerd, sfeervol ingericht en beschikken elk over een privézwembad. Iedere villa heeft een privézwembad met rondom enkele ligbedden. Bij de villa is uiteraard een terras met zitje en er is een barbecue. De afstand naar het gezellige centrum van de stad bedraagt ongeveer 2 kilometer en het dichtstbijzijnde strand is ongeveer 1000 meter.

Meer over Thassian Villas" »

Thassos, daar moet je geweest zijn!