Egeische eilanden » Samothraki
  • Hera
  • samothraki
  • samothraki

Σαμοθράκη - Samothraki; het eiland van Nike

Samothraki ligt ca. 30 km ten zuidewesten van Alexandrolpolis op het Griekse vasteland en ten oosten van het bekendere eiland Thassos. Het is het meest noordoostelijke eiland van Griekenland. Samothraki heeft een oppervlak van ca. 180 km en wordt gedomineerd door de bergketen Saos. De hoogste top is met ruim 1600 m de Fengari (maan). Volgens Homerus was dit de plek waar de god Poseidon het verloop van de slag om Troije in het oog hield. De Fengari is de hoogste tiop in het Egeisch gebied. 

De voornaamste bronnen van inkomsten komen van landbouw en visserij. Op de lager gelegen hellingen van de Fengari worden graan, groenten en fruit verbouwd. 

Het toerisme speelt een ondergeschikte rol. Het zijn voornamelijk Grieken die in Juli en Augustus bezoeken. Overige bezoekers zijn voornamelijk wandelaars die hier in een prachtige natuur de mooiste wandelingen kunnen maken naar o.a. de watervallen van Vathres en Kremasta Nera. Typisch voor Samothraki zijn de ontelbare kuddes geiten die u op de vreemste plaatsen tegenkomt! De site van Paleopolis "de Sanctuary of the great Gods" (Het Heiligdom van de Goden) zijn  -hoewel deels overgroeid-  beslist indrukwekkend. Het was het belangrijkste religieuze centrum in de Egeische zee. Een bezoek aan het heiligdom leidt langs de Anaktoron ("Huis der Heren") uit de periode 600 voor Christus en het Arsinoion, een offeraltaar, opgericht door de Egyptische koningin ArsinoŽ in 280 voor Christus. Met een doorsnee van 20 m is het īt  grootste en oudste ronde bouwwerk van het oude Griekenland. Verder is er de Hiero, een Dorische gebouw uit de periode rond 300 v. Chr. Ten zuiden van het theater, bij de fontein, hebben de archeologen in 1863 delen van het beroemde 2,45 meter hoge marmeren beeld van de godin Nike (Overwinning) ontdekt. Het originele beeld is helaas niet in Griekenland maar in het Louvre en Parijs te zien. Een replica en andere vondsten van de opgravingen zijn te te bezichtigen in het archeologisch museum.

Plaatsen op Samothraki

De gelijknamige hoofdstad van Samothraki wordt veelal ook Chora genoemd. Het stadje ligt 6 km landinwaarts (als bescherming tegen piraten) verscholen als een amphitheater gebouwd tegen de flanken van de Fengari. Het is een idyllisch stadje met kronkelende straatjes, geplaveide pleinen en oude stenen huizen. Het folkloremuseum heeft een collectie gereedschappen, geweven stoffen, klederdrachten, voorwerpen van dagelijks gebruik en veel fotomateriaal. Er is ook een interieur van een traditioneel Samothrakisch huis. Het stadje heeft typisch Griekse kafenions en taverna's vaak met schitterend uitzicht op zee. Boven Chora staat de ruÔne van een Byzantijns-Genuees kasteel, een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen op de Fengari.

 

Kamariotissa is de belangrijkste haven van Samothraki. Hier meren de draagvleugelboten en veerboten vanuit Alexandropoulis en Kavala op het vasteland en de omringende eilanden Lesbos en Lemnos. Er is een klein strand. Het dagelijkse leven speelt zich voornamelijk af aan de lange kase met winkels, tavernas, kafenions, verhuurbedrijven en accommodaties. In Kamariotissa vind men een bank en pinautomaat.

Therma (ook Loutra genoemd) was in de oudheid al bekend door de hete zwavelbronnen. Tavernas en terrassen onder de grote platanen, gezellige kafenions en kleinschalige accommodaties maken Therma vooral in juli en augustus tot een populaire plaats om te genieten van de zwavelbaden. Er zijn twee zwembaden maar veel gasten maken gebruik van de kleine poelen. Voor een koudwaterbad zijn de zgn. Vathres (kleine vijvers gevormd door de stromen vanaf de berg). Een mooie route met weelderige vegetatie brengt de wandelaar in ca. 10 minuten bij Gria Vathra. Men kan nog verder maar verderop wordt het pad moeilijker begaanbaar. De Fonias rivier vormt ontelbare vathres en watervallen. De hoogste waterval is Klidosi, 35 meter hoog. Vanuit Therma vaart er dagelijks een boot om het eiland waarbij men o.a. de Kremastos waterval en alleen over water bereikbare stranden kan bezoeken.

Agios Ilias is het hoogst gelegen dorp van het eiland. Het is een authentiek dorpje met enkele taverna's en een bakkerij uit lang vervlogen jaren. Op 20 juli viert men hier het feest van de gelijknamige beschermheilige.

Specialiteiten van Samothraki

Dankzij de kuddes wilde geiten die over het hele eiland rondlopen is gegrilde wilde geit, een van de specialiteiten van Samothraki. Andere lokale gerechten zijn "Haslam"een zoete siroop en "Manri", deegpakketjes gevuld met vlees en rijst. Daarnaast is er een ruime keuze in verse vis en zeevruchten. Lokale lokale producten zijn verder o.a. olijfolie, honing en de kaassoorten Kaskavali (pittige gele kaas) en Myzithra.

Stranden op Samothraki

Samothraki is niet echt een strandbestemming. De mooiste stranden zijn Pathia Ammos, Kipos en Vatos. Pathia Ammos ligt aan de zuidkust heeft een prachtig zandstrand dat beschut tussen de uitlopers van de rotsen ligt met ligbedden, parasols, een bar en parkeerplaats.

Vatos Beach is een plaatje, omgeven door rotsen, grotten en watervallen. Doordat het alleen per bootje bereikbaar is wordt het voornamelijk door nudisten bezocht.

Kipos Beach in het zuidoosten is het grootste strand van Samothraki met hoge rotsen en grote grijze en zwarte kiezels die en gevolg zijn van vulkanische activiteiten. Het strand heeft geen faciliteiten maar langs de kilometers lange kust is het goed duiken en snorkelen.

Fonias is genoemd naar de nabijgelegen middeleeuwse Fonias toren. Het is een lang kiezelstrand. Landinwaarts van Kaap Fonias liggen de watervallen.

Gyali dankt zijn naam aan het glasheldere schone zeewater (glas = gyali in het Grieks). Het is een relatief klein strand met witte kiezels en schitterend groen-blauwe water. Het ligt op minder dan 1 uur varen vanuit Kamariotissa.

Therma is een georganiseerd kiezelstrand met parasols, ligbedden en een bar. Het water loopt snel af in zee!

Vervoer naar en op Samothraki

Aanvlieghavens zijn Alexandropoulis, Kavala en Mytilini op Lesbos.  Er zijn binnenlandse vluchten van o.a. Athene naar Lemnos. Bootverbindingen zijn er met de eilanden Thassos, Lesbos, (in de zomer) Lemnos en Alexandropoulis en Kavala op het vasteland. Op Samothraki zijn auto's en fietsen te huur. De busdiensten zijn beperkt en niet echt betrouwbaar.

Vakantie op Samothraki

Mede omdat Samothraki geen echt toeristisch ingesteld eiland is zijn er vanuit Nederland en BelgiŽ geen pakketreizen te boeken. Het is een mooie bestemming voor een combinatievakantie met bijv. Thassos en/of het Griekse vasteland. Vlieg- en boottickets kunnen on-line worden geboekt. Thassos heeft een aantal appartementen en hotels. Klik op de foto's voor meer informatie en boeking.

Achodissia Beach Hotel  Eroussa appartementen  Kastro Hotel
Archondissa Beach Hotel Eroussa appartementen Kastro Hotel

Samothraki: daar moet je geweest zijn!