Egeische eilanden » Samos
  • Hera
  • samos
  • samos

ΣΑΜΟΣ - Samos het eiland van Pythagoras

Samos, is een van de mooiste eilanden in de Ege´ische Zee en de favoriete bestemming van veel jaarlijks terugkerende gasten. Het is ook wel bekend als het eiland waar de Griekse wiskundige Pythagoras is geboren. Het is een groen eiland met een oppervlak van ca. 470 km2.

Samos ligt in de Egeische Zee voor de noord-westkust van Turkije waarvan het gescheiden wordt door de smalle Straat van Samos. Het eiland is is groen, heuvel- en bergachtig. De hoogste top is de Kerkis met 1444m, steile hellingen en ravijnen gevolgde door de Profeet Elias (1066m). Daarnaast zijn er ook veel groene vlakten met wijn-, citrus- en olijfboomgaarden. Het eiland heeft vele natuurlijke schoonheden en is zeer groen. Bijzonder is de nachtegaal vallei. De ca. 160 km lange kustlijn heeft vele prachtige stranden omringd door dennenbossen. Er zijn 3 grote baaien, Vathi baai, Marathokambos baai en Tigani baai. De oost- en westkust zijn grilliger met rotsen tot in de zee.

Voornaamste bronnen van inkomsten zijn het toerisme en de landbouw, vooral olijven en fruit. Het eiland heeft een belangrijke wijnindustrie, vooral de Muscaatwijn van Samos staat bekend om de goede kwaliteit evenals de Ouzo. Belangrijkste exportproducten zijn de Samiotiko wijn en tabak. Daarnaast is Samos beroemd om de scheepsbouw van de Griekse vissersboten de kaiki.

Op het eiland zijn veel belangrijke archeologische opgravingen en ru´nes. De tempel van Hera, de Efpalion tunnel en de Romeinse baden in Pythagorion zijn enkele voorbeelden van overblijfselen uit de rijke geschiedenis van Samos. Daarnaast zijn er thermische warmwaterbronnen.

Aanvlieghaven is Samos International Airport (SMI) gelegen ca. 3 km ten zuiden van Pythagorion. De gemiddelde vliegtijd is 3.5 uur. Er zijn dagelijks binnenlandse vluchten via Athene. Vanaf Samos zijn er goede carferry en draagvleugelboot verbindingen met de omringende eilanden zoals Patmos, Kos, Chios, Lesbos, Kalymnos en Turkije.

De hoofdstad van het eiland is Samos-stad, ook wel Vathy genoemd. De stad ligt mooi aan de grote baai en is een mooie stad met een stadspark en veel bezienswaardigheden, neoklassieke architectuur, historische kerken, zoals Agios Spyridonas en Agia Irini, de Byzantijnse kerk van Ag. Ioannis en het klooster Zoodochos Pigi. Er zijn regelmatig tentoonstellingen. In het stadhuis is een kunstgalerij gevestigd met schilderijen van de Griekse kunstenaar Nikiphoros Litras. Er is een Archeologisch museum met veel voorwerpen van de opgravingen van de Heratempel en een Byzantijns museum met objecten uit de religieuze en Byzantijnse verleden van Samos. Vathy is verdeeld in de oude en nieuwe stad. De oude hoofdstad, Ano Vathy is gebouwd op een heuveltop . De lange promenade van Vathy leent zich uitstekend voor de dagelijkse Volta, waar in de vooravond inwoners en toeristen een wandeling maken en uit kunnen rusten op bij een van de vele restaurants en cafetaria's langs de kust. Dicht bij Vathy liggen een aantal mooie stranden.

Karlovasi is een andere haven van Samos, ooit was het een groot commercieel centrum. Dit is nog zichtbaar aan de vele herenhuizen en monumenten die er nog staan zoals de twee Venetiaanse marmeren leeuwen. Enkele van de belangrijkste oude panden zijn nog in gebruik zoals het gebouw waarin nu de School van de Wiskunde is gevestigd. In de omgeving van Kalovassi liggen de ru´nes van een Byzantijnse burcht en een kerk die dateert uit de 11e eeuw na Christus.

Potami is een klein en gezellig dorpje op ca. 2 km van Karlovasi. Voor het dorpje ligt een kiezelstrand en het dorpje heeft verschillende tavernen , cafeetjes en winkeltjes. Vanuit Potami kan men een mooie wandeling maken naar de nabijgelegen watervallen.

Pythagorion was de oude hoofdstad van het eiland. Het dorp is beslist een bezoek waard. Ook hier is een klein archeologisch museum, evenals een aantal interessante kerken. Er is ook een Venetiaanse citadel en op korte afstand ligt het klooster van Panagia Spiliani (De Maagd Maria van de Grot). Oude ru´nes van de oude stad zijn hier zichtbaar, evenals de watertunnel van Eupalinus uit de 6e eeuw voor Christus. U kunt ook de ru´nes van de Hera tempel Heraion te bezoeken. Wat nu zichtbaar is gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, maar de eerste tempel gebouwd ter ere van haar was al in de 13e eeuw voor Christus van hout gebouwd. Pythagorion is de derde haven van Samos en ligt slechts 10 km van de Turkse kust verwijderd. Het leven speelt zich hier voornamelijk rond de haven en de boulevard af. Hier liggen talloze tavernen, barretjes, restaurantjes en terrassen. Achter de haven ligt het kleine en gezellige centrum met smalle straatjes en leuke winkeltjes. Net buiten het centrum ligt het zand/kiezelstrand met faciliteiten.

Votsalakia ligt aan de zuidwestkust van Samos. Het achterland is mooi groen en omgeven door olijfboomgaarden en beboste hellingen. Votsalakia heeft een 3 km lang zandstrand met goede faciliteiten en omdat de zeebodem langzaam afloopt is het zeer geschikt voor kinderen. Parallel aan het strand loopt de kustweg met supermarktjes, tavernen, winkeltjes, terrassen, bars en een discotheek.

Marothokampos is een pittoresk dorp en ligt 40 km ten westen van de hoofdstad. Op de nabijgelegen berg Kerkis, (de hoogste berg van de Ege´sche Zee) kunt u een bezoek brengen aan de grot van Pythagoras die door de beroemde wiskundige van de Griekse Oudheid, Pythagoras, gebruikte om zich te verbergen voor de vervolging door de tiran van Samos, Polycrates. Dicht bij de Pythagoras grot ligt nog een grot waarin een kleine kerk staat.

In Kakoperato ligt een andere interessante grot met fascinerende formaties van stalactieten en stalagmieten. Deze grot ligt dicht bij het strand van Votsalakia aan de westkant van Marothokampos. In de omgeving staat ook het klooster van St. Joan, dat per bootje vanuit Ormos kan worden bereikt.

Boven het dorp Kalithea is er nog een grot die een kleine, oude kerk gewijd aan de Maagd Maria heeft, binnen zijn een aantal mooie fresco's.

 

Een ander interessant dorp om te bezoeken is het dorpje Mytilini. Hier stond de oude stad Hissia. Het is een plek van groot paleontologisch belang. Hier zijn fossielen te vinden van dieren die een aantal miljoen jaar geleden bestonden. Monsters van de fossielen zoals van dwergolifanten, prehistorische leeuw, giraffen, neushoorns en een paard zijn te bezichtigen in het paleontologisch museum.

In het dorp Kondokaika staat het interessante klooster van St. Hellias uit de 17e eeuw na Christus met prachtige Byzantijnse fresco's.

 

Kokkari is een van de meest pittoreske dorpen van het eiland, het ligt op 10 km van Vathy aan de noordkant van Samos. Het resort is ideaal voor windsurfen en heeft zeer mooie stranden. Het is niet geschikt voor kinderen omdat het steenachtig is en de golven vaak hoog, dus ideaal om te surfen. Het strand heeft goede faciliteiten, veel tavernen en barretjes, een pittoreske haven met druk avondleven, een gezellig centrum met talloze winkeltjes en een ongedwongen Griekse sfeer.

Wie van wandelen houdt kan genieten op Samos. Vanuit het kustdorpje Agios Konstantinos is het mooi wandelen naar bijv. Manolates en de Nachtegaal Vallei en verder naar het typische bergdorpje Vourliotes.

Stranden op Samos

Chrissie Ammos: dankt zijn naam aan het zand dat zo fijn is dat het wel goud lijkt (Chrissie=goud). De zeebodem loopt geleidelijk af en is zeer geschikt voor kinderen.

Megalo en Mikro Seitani liggen in het noordwesten van Samos. Het zijn twee van de mooiste baaien van Samos. Ze liggen afgelegen en zijn alleen te voet of per boot bereikbaar. Door de afgelegen ligging is het hier rustig en dienen de stranden als broedgebied voor zeehonden.

Tsamadou, Tsabou en Lemonakia liggen aan de noordoost kust voorbij Kokkari. Bomen en struiken groeien hier tot aan het kristalheldere water. Het zijn kiezelstranden die snel aflopen in zee.

Feesten op Samos

In juni wordt in Pythagorion het Fisherman's Festival gehouden. Op 6 augustus vindt de herdenking van de Slag om Mycale plaats in Portokaki. Op 15 augustus viert men het feest van de Hemelvaart van de Maagd Maria. Op 20 augustus is in Karlovasi het feest van Sint-Helias, waarbij aan iedereen een speciaal gerecht, gemaakt van vlees en tarwe, genaamd giorti  wordt uitgedeeld.

Samos vakanties

App. Zeus
in Ireon  v.a. € 339

App. Villa Agios
in Agios Konstandinos  v.a. € 339

App. Stella
in Votsalakia )v.a. €339

App. Studio's Popi
in Kokkari  v.a. € 339

App. Paradise Studio's
in Kokkari  v.a. € 339

Evelin
Pythagorion  v.a. € 412

Cleoniki
Pythagorion  v.a. € 438

Alkion
Kokkari v.a. € 441

Lambros
Kokkari  v.a. € 457

Agrilionas
Votsalakia  v.a. € 465

Samos, daar moet je geweest zijn!