Egeische eilanden » Lesbos
  • Lesbos
  • Tarti
  •  Lesbos

Λέσβος - Lesbos het eiland van Sappho

Lesbos (Lesvos) is met een oppervlak van ruim 1600 km2, na Kreta en Evia het grootste eiland van Griekenland. Het wordt ook wel Mytilini, naar de hoofdstad genoemd. Lesbos ligt in het noordoosten van de Egeische Zee voor de noordwestkust van Turkije. Het heuvel- en bergachtige Lesbos heeft een mooi landschap met pijnbomen, olijfboomgaarden, afgewisseld met akkers en fruitplantages. In het zuiden van Lesbos liggen de mooie baaien van Skala Kallonis en Gera die de vorm van het eiland duidelijk bepalen! De hoogste top is de Olympus met 976m.  In vroeger tijden voerde een 26 km lange waterleiding het water vanaf de Olympus naar de hoofdstad Mytilini. Bij het dorp Moria staat nog steeds de imposante ruine van het Romeinse aquaduct. Lesbos is een geliefd eiland bij wandelaars en vogelliefhebbers kunnen in het voorjaar in de baai van Skala Kalloni terecht om de vogeltrek te aanschouwen. Bijzonder is ook het "versteende woud" bij Sigri in het westen van Lesbos. Sommige van deze versteende boomstammen hebben een doorsnee van 3 m en zijn soms wel 10 m hoog!  Dankzij de geologische aard en de vulkanische activiteiten op Lesbos  in vroeger tijden, beschikt het eiland  nog steeds over thermale baden in o.a. Therma, Gera en Eftalou. Lesbos is een eiland voor zowel een fijne strandvakantie,  voor wandel-en fietsvakanties maar ook voor rust en natuurliefhebbers. Ook vissers kunnen hun hart ophalen op Lesbos. 

(Bad)plaatsen op Lesbos

De hoofdstad Mytilini is net als Rome op zeven heuvels gebouwd. De stad bestond al in de oudheid. Uit de Romeinse oudheid zijn er nog unieke overblijfselen zoals zoals de Meandros mozaieken en het Antieke theater uit de derde eeuw voor Christus. Het is met 15.000 zitplaatsen, een van de grootste theaters in Griekenland en beroemd om de uitstekende akoestiek. Het stadsbeeld van Mytilini wordt grotendeels bepaald door de imposante ruďnes van de Gattelusi vesting op Kioski. Het Kastro werdt in de 14e eeuw gebouwd door Francesco Gattelusien en is het grootste in Griekenland. Aan de noordwestelijke kant poort is het dubbele wapen met een inscriptie uit 1377 van de bouwer en zijn Byzantijnse vrouw nog zichtbaar. In dit stadsdeel liggen ook nog een aantal karakteristieke herenhuizen met de traditionele architectuur van Lesbos. Mytilini heeft twee stadspoorten, een in het noorden (nog uit de oudheid) en een in het zuiden van de stad. De Byzantijnse, Italiaanse en Turkse invloeden zijn in de stad duidelijk zichtbaar. in o.a. de Geni moskee, de vervallen minaret en een oud badhuis. Het bruisende stadsleven is vooral gecentreerd rond de zuidelijke haven, die door de koepel van de Ag. Therapon kerk wordt gedomineerd. De stad heeft een Byzantijns en Archeologisch museum. De bekende dichteres Sappho was uit Mytilini afkomstig en stichtte hier haar meisjesschool.

Molyvos/Mythimna aan de noordkust is een sfeervolle en populaire badplaats. Mythimna is de oude naam van de stad die in de middeleeuwen werd veranderd in Molyvos. Vandaag de dag is het bekend onder beide namen, Mythimna en Molyvos. Het sfeervolle stadje valt onder monumentenzorg. De huizen zijn van een typische steensoort in de karakteristieke eilandstijl gebouwd in de smalle eeuwenoude straatjes met kleine winkeltjes, terrassen en tavernen. Boven het dorp staat de 13eeuwse Burcht die beeldbepalend is voor het stadje. Bezienswaardigheden zijn o.a. de stenen fonteinen, (bij de oude gouverneur's Hall uit 1898), het middeleeuwse fort en de Byzantijnse kerken van Ag. Panteleimon en de Basiliek van Taxiarches (1795) en de Markt. Verder zijn er de Gemeentelijke Bibliotheek met een collectie van meer dan 9000 boeken, een Stedelijke Kunstgalerij en een museum. Een" must " is ook Kralidon Mansion. Het uit 1830 stammende huis is genoemd naar zijn eerste eigenaar en is beroemd om de muurschilderingen. Nu is er de School voor Schone Kunsten gevestigd. Molyvos heeft veelal gemengde kiezel-zandstranden met watersportmogelijkheden zoals waterski, parasailing en waterfietsen. "s Avonds is het goed toeven op een van de vele terrassen, genieten van de Griekse specialiteiten, een prachtige zonsondergang en het gezellige uitgaansleven.

Op ongeveer 2,5 km van Molyvos ligt het badplaatsje Eftalou voornamelijk bekend van de warmwaterbron.

Petra is een ander gezellig vakantieplaatsje. Het ligt op 5 km van Molyvos en dankt zijn naam Petra (steen) aan de midden in het dorp gelegen steile rots met daarbovenop het Agia Maria kerkje uit de 18e eeuw. Na iets minder dan 120 treden beklommen te hebben kan men genieten van een prachtig uitzicht over de baai. Ook Petra heeft typische smalle straatjes en steegjes, een leuk dorpsplein met gezellige terrassen en taverna's. Daarnaast is er een lang zand-kiezelstrand met faciliteiten en watersport mogelijkheden.

De kleine, sfeervolle en vooral rustige badplaats Anaxos ligt op 3 km van Petra tussen de olijfboomgaarden. Het heeft een klein centrum met tavernen, bars, souvenirwinkeltjes, minimarktjes en een lang zandstrand met o.a. ligbedden en parasols.

Skala Kalloni is een authentiek vissersdorp waar de vissers ook vaak taverna-eigenaar zijn. In de veelal direct aan het strand gelegen taverna's heeft men dus een ruime keuze aan visgerechten. Skalla Kalloni trekt elk voorjaar veel bezoekers voor de vogeltrek. De plaats heeft mooie lange zandstranden met veel faciliteiten en is met recht een populaire bestemming voor strandvakanties.

Agiassos is een sfeervol bergdorp op ca. 475 m hoogte tegen de hellingen van de berg Olympos. Het wordt vooral bezocht door dagtoeristen. Omgeven door een prachtig landschap vol met olijfboomgaarden, pijnbomen, fruitbomen en platanen is het een goed uitgangspunt voor wandelingen. Er is een busverbinding met o.a. Mytilini. Het is een authentiek dorp met typsche smalle geplaveide straatjes. In het dorpscentrum ligt de kerk Vrefokratousa Panagia (gewijd aan de Maagd Maria) die jaarlijks op 15 augustus pelgrims uit heel Griekenland trekt. Daarnaast zijn er twee musea; het Museum voor Volkskunst en het Kerkelijk Museum.

Vatera ligt in het zuiden en heeft een schitterend 8 km lang zandstrand, het langste strand van Lesbos. Het is een van de Blue Flag stranden met veel faciliteiten, hotels, taverna's en watersportfaciliteiten. Door de grootte is het zowel geschikt voor mensen die drukte en vertier zoeken alsook voor gasten die de voorkeur geven aan een rustiger strand. Het achterland bestaat uit prachtige olijfboomgaarden en pijnboombossen en leent zich voor het maken van mooie wandelingen.

Plomari aan de zuidkust is de tweede grootste stad van het eiland en bekend om zijn Ouzodistilleerderijen. Men zegt dat de beste ouzo van heel Griekenland uit Plomari komt. U kunt verschillende distilleerderijen en ook het Ouzo museum bezoeken. Belangrijk is ook de olijventeelt, de olijfolie van Plomari is van uitstekende kwaliteit. Net buiten Plomari ligt een oude zeepfabriek waarin nu ook een museum is gevestigd. Plomari is een pittoresk stadje met Turkse en Venetiaanse invloeden. Rondom het gezellige haventje is een en al bedrijvigheid en ook ´s avonds is het hier goed toeven temidden van de plaatselijke bewoners. Plomari heeft twe mooie kerken Plomari heeft een aantal mooie kerken zoals Agios Nikolaos en Agia Paraskevas. Hoogtepunten in de zomer zijn het Ouzo Festival, de Marine week en de "Benjaminia", een feest ter ere van de geleerde "Benjamin van Lesbos ", die afkomstig was uit het 10 km verder op 645 m hoogte gelegen bergdorp Megalochori (groot dorp). Een bezoek aan Megalochori en het nabijgelegen Paleochori (oud dorp) het mag overigens niet in uw programma ontbreken. Plomari ligt tussen de twee stranden Melinda en Ag. Isidoros.

Sigri in het westen van het eiland is voornamelijk bekend door het nabijgelegen indrukwekkende stenen woud. Het stadje heeft o.a. een interessant Natuurhistorisch Museum en een Fort.

Stranden op Lesbos

Langs de ruim 370  km lange kustlijn liggen mooie zand- en kiezelstranden. Van klein en intiem tot lang, druk en voorzien van alle faciliteiten. Bij Skala Eresou is een naturistenstrand. Voor snorkelaars is Agios Isidoros de plek bij uitstek! Andere stranden zijn Eftalou, Chrousos, Tavari, Skala Kallonis, Nofoda, Tarti, Ag. Ermogenis, Mytilini, Pirgi, Thermos, Skala Mistegnon, Skala Kodonion en Skala Sikaminias.

Specialiteiten van Lesbos

Lesbos staat bekend om de uitstekende kwaliteit Ouzo en olijfolie. Daarnaast er verschillende uitstekende kaassoorten zoals "Ladotyri Mytilinis" (harde kaas gemaakt van schapenmelk), "Graviera Mytilinis" (kaas gemaakt van schapen-en geitenmelk), Myzithra (zacht witte kaas) en Feta. De wateren rondom Lesbos zitten vol met vis, schaal- en schelpdieren. Bijzondere specialiteit van Lesbos zijn de gezouten sardines.

Vakantie op Lesbos

Lesbos is per rechtstreekse vlucht bereikbaar in ca. 4  uur. Het vliegveld (MJT) ligt ca. 8 km ten zuiden van Mytilini. Er is een busverbinding van Mytilini naar de dorpen Molivos, Skala Kalloni en Petra. Bootverbindingen zijn er vanuit Piraeus en Kavala. Met de omliggende eilanden  zoals Samos, Chios en Lemnos zijn er ferry- en draagvleugelboot verbindingen. Vanuit Nederland en Belgie wordt een groot aantal pakketreizen aangeboden, o.a. autorondreizen, bird watching en de zon-en strandvakanties. Ook voor een combinatievakantie met bijv. Lemnos, Chios of Patmos zijn er mogelijkheden waarbij men door een Flight Only te boeken zelf het gewenste aantal dagen per eiland/plaats kan bepalen.

 Olive Press Villa Eleia Kaloni
Olive Press  Eleia Villas Kaloni Village
Aparthotel Theodora Petra appartementen Blue Sky Appartementen in Skala Kalloni
Apartotel Theodora Petra Blue Sky appartementen Petra Ellen mare Skala Kallonis

Lesbos, daar moet je geweest zijn!