Egeische eilanden » Limnos
  • Limnos
  •  Chios
  • Hefestia

Λήμνος - Limnos het eiland van Hephaestus

Limnos (Lemnos) ligt in het noorden van de Ege´sche Zee, tussen Mt. Athos en de Turkse kust ten zuiden van de eilanden Thassos en Samothraki. Het eiland heeft een oppervlak van ca. 480 km2 . De hoogste top is Skopia (470m). Kleine heuvels met talloze geiten worden afgewisseld met landbouwgebieden, korenvelden (specialiteit van Limnos is de pasta variŰteit "Flomaria") , vulkanische rotsen en traditionele dorpjes. Het eiland wordt bijna doormidden gedeeld door de baaien van Moudros en Bournia. Langs de ca. 260 km lange kustlijn vindt men beschutte baaien en uitgestrekte stranden. Het eiland heeft een strategische ligging aan de monding van de Dardanellen en heeft eerst Venetiaanse en later Turkse overheersing gekend. Limnos was het vulkanische eiland van Hephaestus, (Vulcanus) de god van het vuur. Het vulkanische verleden is nog terug te vinden in de thermale bronnen die een heilzame werking voor huis, maag- en urine problemen schijnen te hebben. De overblijfselen van Hephaestia, nu een archeologische site, was de grootste en belangrijkste stad in de klassieke oudheid. Hephaistia dankt zijn naam aan Hephaistos, god van het vuur en de metaalbewerking. Volgens de mythologie landde Hephaistos  op Limnos nadat hij door Zeus van de berg Olympus geslingerd was. Een groot deel van de site is  niet opgegraven, maar er zijn enkele overblijfselen van een theater en een tempel. Tegenover Hephaistia liggen de opgravingen van Kaveirio (of Kabeirio), genoemd naar Kaveirioi, goden die werden vereerd op Limnos. Onder de ru´nes leiden treden naar de zeegrot van Philoctetes die zijn naam ontleent aan de gewonde Homerische krijger die door zijn kameraden op weg naar Troje werd achtergelaten om zijn verwondingen te laten genezen.  Aan de kustweg naar het noorden liggen de de ru´nes van het heiligdom van Artemis Selene, gebouwd in de 7e eeuw voor Christus ter ere van de patroonheilige van Myrina.

Hoofdstad van het eiland is Myrina. Het is de grootste en belangrijkste plaats van het eiland met traditionele geplaveide straatjes en oude stenen huizen. Langs de zee loopt een gezellige promenade. Onmiskenbaar middelpunt van de stad is de Byzantijnse burcht "Kastro"die gebouwd is op een strook land die doorloopt tot in zee. Tussen de ru´nes lopen zo'n 200 herten vrij rond. Aan de voet van de burcht ligt de schilderachtige Venetiaanse haven met (vis) tavernes en koffiehuizen.  De passagiers- en handelsschepen meren aan in de nieuwe haven. Onderaan de burcht  liggen de twee belangrijkste wijken van de stad Romeikos Gialos en Tourkikos Gialos, de Griekse en de Turkse woonwijken tijdens de Turkse overheersing.  Bezienswaardigheden in Myrina zijn verder o.a. het Archeologisch Museum, De Mitropoli  met het Museum voor Religieuze Kunst en  het schilderachtige Agia Paraskevi kerkje.  Myrina is ook de plaats met de meeste winkels, het aanbod is in tegenstelling tot andere plaatsen niet toeristisch te noemen!

Dorpen op Limnos

Het pittoreske dorpje Plati is gelegen op een heuveltop in de buurt van Myrina. Onderaan de heuvel ligt het prachtige en populaire Plati Beach, een groot zandstrand met diverse toeristische accommodaties, cafÚ's en bars.

Het dorp Kontißs, is een van de grootste en mooiste dorpen en ligt tegen een  met pijnbomen begroeide heuvel. Het dorp heeft nog traditionele stenen huizen, verlaten windmolens, en de pittoreske kerk af Aghios Dimitrios met de stenen klokkentoren. 

Door lage heuvels omringd ligt tussen de amandelboomgaarden het dorpje Thanos waar de oude openbare wasplaatsen nog te bezichtigen zijn. Bij helder weer kan men van hieruit de noordelijke Sporaden zien liggen.

Een van de mooiste dorpen van het eiland is Kaspakas, genoemd naar de Byzantijnse generaal met dezelfde naam. Op een hoge rots aan de rand van het dorp staat de Ag. Ioanniskerk.

Portianou is het dorp waar Winston Churchill zijn hoofdkwartier had toen hij als opperbevelhebber van de Britse Marine de landing bij Kallipol leidde. Zijn bureau en een leunstoel staan nog steeds in zijn toenmalige woning. In Portianou is ook het Volkenkundig Museum van Limnos gevestigd.

Poliohni is de belangrijkste archeologische site van Limnos. De Neolithische stad dateert van vˇˇr de Mino´sche Koninkrijken van Kreta. De muren en overblijfselen van de volgende oudste stad dateren uit 2000 v C. De stad is waarschijnlijk verwoest door een aardbeving. Dicht bij Poliohni is het verlaten klooster van Agios Sozon.

Stranden op Limnos

De prachtige zandstranden van de eilanden variŰren van rustig, afgelegen tot druk en goed georganiseerd. Bij watersporters zijn de de stranden van Thanos, het duinenstrand  Gomati  en Keros populair. Het beste strand is  Nea Koutalis. Er is een nautisch Museum vlakbij.

Vakantie op Limnos

Aanvlieghavens zijn Athene, Thessaloniki, Kavala en Mytilini op Lesbos. Er zijn binnenlandse vluchten van Athene naar Limnos. Het vliegveld (LXS) ligt ca. 20 km buiten Myrina. 

Bootverbindingen zijn er met de eilanden Aghios Efstratios, Lesbos Chios, Samos, Kos, Rhodos en Kalymnos en (in de zomer) Samothracie en het vasteland Piraeus en Lavrio (Athene) Thessaloniki en Kavala. 

 

Nieuw in 2016 zijn de pakketreizen -vlucht inclusief transfers en verblijf- van Ross Holidays naar Limnos.

Evgatis hotel limnos Panorama Hotel Plati Varos Village
Evgatis Hotel Limnos Panorama Hotel Plati Varos village

Limnos, daar moet je geweest zijn!