Egeische eilanden » Ikaria
  • Ikaria
  • ikaria
  • ikaria

Ικαρία - Ikaria

De mythologische figuur Ikarus vloog tijdens de ontsnapping van het eiland Kreta samen met zijn vader Daedalus, zo hoog dat de zon de was deed smelten waarmee zijn vleugels bevestigd waren. Hij stortte in zee (die sindsdien de Ikarische zee wordt genoemd) en spoelde aan op het nu naar hem genoemde eiland.

Ikaria heeft een oppervlakte van 260 km2, de breedte loopt uiteen van 3 tot 9 km. Het is een bergachtig eiland en op sommige punten vrij ontoegankelijk, maar er zijn ook mooie groene valleien en vruchtbare delen met pijn- citrus en abrikozenbomen, olijfbomen en druivenranken (Ikaria staat bekend om de goede wijnen die al in de oudheid werden geprezen ) maar is anderzijds begroeid met ontoegankelijk struikgewas. Er zijn een aantal fantastische stranden. Over de hele lengte loopt een bergketen en de hoogste top Melissa is 1042 m. Hoewel het geen erg toeristisch eiland is  kan de vakantieganger hier alles vinden voor een geslaagd verblijf : kleinschalige accommodaties, mooie stranden, watersporten, uitgaansgelegenheden, winkels en autoverhuur, wandelmogelijkheden en natuurlijk de gezellige taverna's en terrassen. Voornaamste bronnen van inkomsten zijn visserij en landbouw, en daarnaast werkt men op de boten of is betrokken bij het toerisme.

Het eiland werd gebruikt als een plaats van ballingschap voor de communisten na het einde van de Burgeroorlog en tijdens het kolonelsbewind. O.a. de componist Mikis Theodorakis heeft hier (onvrijwillig) een aantal jaren doorgebracht. Het isolement en had armoede tot gevolg en daardoor werden veel inwoners gedwongen om te emigreren, voornamelijk naar AustraliŽ en de Verenigde Staten van Amerika. In de jaren '80 is het eiland bij de Grieken populair geworden vanwege de geneeskrachtige bronnen aan de zuidkant van het eiland. Pas sinds halverwege de jaren 90 begon ook het internationale toerisme meer op te bloeien. Er is een klein vliegveld bij Faros waar verschillende keren per week de vluchten uit Athene landen. De charters uit Nederland en BelgiŽ vliegen naar Samos en Kos. Er is een regelmatige bootverbinding met o.a. Samos, Patmos, Kos, Kalymnos en Naxos en een dagelijkse verbinding met Piraeus per carferry en hydrofoil.

Hoofdstad is het havenstadje Agios Kirikos aan de zuidkant van het eiland, dat als een amfitheater tegen de heuvels is gebouwd. Het stadje heeft smalle straatjes, een mooie kathedraal, een sfeervol plein met standbeeld. Er is een archeologisch/folkloristisch museum en er zijn verschillende hotels. Vanuit Ag. Kirikos kan men per kaÔk naar het nabijgelegen eilandje Foķrni, de plaatsjes Evdilos aan de noordkust en het westelijk hiervan gelegen Armenistis.

Ca. 1 km noordelijk ligt ThermŠ met geneeskrachtige bronnen en 3 km ten zuiden  Lefkados (ook wel Lefkada genoemd).

Vanuit Ag. Kirikos is het ongeveer 40 km naar …vdilos, de tweede havenplaats en daardoor ook regelmatig bezocht door island-hoppers. Hier zijn verschillende stranden met toeristische voorzieningen en een Byzantijnse kerk.

Stranden op Ikaria

Ikaria heeft een aantal stranden waarvan de meest populaire zoals Nas, Livadi, Messakti, Kampos en Evdilos aan de noordkant van het eiland liggen. Aan de zuidkant zijn er minder druk zand en rots-kiezelstranden van o.a. Xilosirtis, Faros en de bekende plaats Therma.

Nas Beach ligt zes kilometer ten westen van Armenistis. Het verderaf gelegen deel wordt ook gebruikt door nudisten. Op de klif boven het strand zijn er een paar rustige taverna's waar men kan genieten van een mooie zonsondergang.

Messakti Beach bij Gialiskari is een groot mooi zandstrand dat door twee kleine riviertjes doorkruist wordt. In de verte is de kerk van Gialiskaris is zichtbaar. Op het strand zijn parasols en ligbedden te huur en er zijn drankjes en snacks verkrijgbaar.

Kiparissi Beach bij Evdilos is een klein en rustig zandstrand dat voornamelijk door de lokale bevolking wordt bezocht. Er zijn geen faciliteiten op het strand.

Faros Beach is door de korte afstand naar zeer populairbij de inwoners van Agios Het zand-kiezelstrand loopt langs de volledige lengte van het dorp en verder naar de noordelijke punt van het eiland. Er zijn verschillende (vis) taverna's, bars en kafenions. Vanaf de korte pier waar kleine bootjes kunnen aanmeren, kan worden gevist. Verder zijn er windsurf en kayakmogelijkheden.

Therma Beach bij de gelijknamige thermale badplaats, is goed bereikbaar en ideaal voor oudere personen en families. Het zandstrand ligt in een beschermde baai. Achter het strand zijn diverse kafenions en taverna's. Met een watertaxi kan men naar Agios Kirikos. Op tien minuten loopafstand loopt een voetpad naar de ruÔnes van het oude Therma en de bron met de naam "Loumakia." Deze natuurlijke warme minerale bron mondt uit in zee en vormt hier een klein zwembad, zodat men hier in de zee kan genieten van een thermaal bad.

Vakantie op Ikaria

Ikaria is een eilandje met kleinschalig, voornamelijk Grieks toerisme waar jaarlijks veel van de geŽmigreerde Ikarioten hun vakantie doorbrengen. Er worden geen pakketreizen aangeboden vanuit bijv. Nederland en BelgiŽ naar Ikaria waardoor het eilandje een typisch karakter heeft behouden. Men kan een vlucht boeken naar Samos of Kos en vandaar verder per boot. Ikaria heeft redelijk aanbod in pensions en hotels in o.a. Ag. Kirykos, Evdilos, Gialiskari, Ag. Armenistis en bijv. de strandbestemmingen Messakti en Fanari. Tijdens het zomerseizoen is er een dagelijkse busdienst tussen de hoofdstad Agios Kirikos naar Therma, Faros, Evdilos, Armenistis en Raches. Taxi standplaatsen zijn er in Agios Kirikos, Therma, Evdilos, Armenistis en op de luchthaven Faros. Verder kan men gebruik maken van watertaxi's.

Ikaria, daar moet je geweest zijn!